Najnovije

RUSIJA REAGUJE: Jasno je šta je konačni cilj američke operacije u Siriji!

Strategija SAD u Siriji ima za cilj podelu te zemlje, izjavila je na redovnom brifingu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Amerikanci nasrću na Siriju (Foto: public, Pravda)

- Nova američka strategija za tu državu izgleda kao put ka podeli te zemlje, istakla je Zaharova. Planovi SAD da ostanu prisutne u Siriji ne pomažu političkom rešavanju situacije u toj zemlji na osnovu rezolucija UN, dodala je Zaharova. - Iz reči gospodina Tilersona smo shvatili da će američki partneri od sada računati na politički pristup. U isto vreme, kao cilj svojih postupaka Amerikanci i dalje proklamuju uklanjanje zakonski izabranog predsednika Sirije sa vlasti. Objavljeno je da Vašington namerava da američko vojno prisustvo na teritoriji te, naglašavam, suverene države bude na neodređeno vreme. Amerikanci nisu ni pomislili da o ovom izveštaju uzmu u obzir mišljenje vlade ove zemlje, koja je punopravni član Ujedinjenih nacija. Uvereni smo da je takav pristup u suprotnosti sa međunarodnim pravom i ne doprinosi političkom rešavanju unutarsirijskih problema na osnovu Rezolucije 2254 Saveta bezbednosti UN, rekla je Zaharova. U svom govoru na Univerzitetu Stanford, američki državni sekretar Reks Tilerson dao je niz izjava o Siriji. On je naglasio da američki, evropski i regionalni partneri neće pomagati u obnavljanju područja pod kontrolom sirijskog predsednika Bašara el Asada i pozvao druge zemlje da izvrše ekonomski pritisak na Asada. Šta je još tilerson izgovorio tokom panel diskusije sa Kondolizom Rajs, pogledajte OVDE. Govoreći o Kongresu nacionalnog dijaloga Sirije koji će biti održan u Sočiju 29. i 30. januara, Zaharova je pomenula da će na njemu učestvovati i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je blizu 1.600 predstavnika sirijskog društva, kao posmatrači su pozvani i UN, stalne članice Saveta bezbednosti UN, Egipat, Jordan, Irak, Liban, Saudijska Arabija i Kazahstan. Tokom konferencije Marije Zaharove koja je danas trajala čak sat i po vremena, predstavnica ruskog Ministarstva odbrane osvrnula se i na ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Više o tome pročitajte OVDE. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dokaz da pogađaju baš ono što žele da pogode: Istovremeno gađanje više ciljeva od strane američke avijacije u Siriji i Iraku:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA