Najnovije

PAO DOGOVOR U DAVOSU: Hrvati kupuju stare avione od Izraela za 500 miliona dolara!

Premijer Hrvatske Andrej Plenković dogovorio se sa svojim izraelskim kolegom Benjaminom Netanijahuom o kupovini izraelskih polovnih letelica F-16 koje će zameniti zastarele ruske avione MiG-21, prenose mediji.

Hrvati kupuju avione od Izraela (Ilustracija: Pravda)

Kako se navodi, Izrael je jedna od zemalja koje učestvuju na tenderu koji je raspisala Hrvatska, a pored nje tu su i Grčka i Švedska, kao i SAD. "Premijer Izraela sastao sa Plenkovićem u Davosu i dogovorili su se da će gurati prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj prema uslovima tendera", navodi se u saopštenju izraelskog kabineta Netanijahua. Dodaje se i da je ovo još jedan od dokaza snažnih odnosa između Izraela i Hrvatske. Ukupna vrednost ovog ugovora, ukoliko bude realizovan, iznosiće 500 miliona dolara. Prema ranijim pisanjima hrvatskih medija, Hrvatskoj je potrebno 12 aviona — 10 jednoseda i dva dvoseda.

Izrael poboljšao prvobitnu ponudu

Inače, na međunarodnom tenderu koji vodi Ministarstvo odbrane Hrvatske na čelu s Damirom Krstičevićem došle su četiri ponude. SAD nudi novi F16, Izrael polovni F16C, Grčka polovni F16C, a Švedska nove Gripene. Neki od borbenih aviona koje nudi Izrael stari su i do 36 godina, pa su prošle godine prestali da se koriste u izraelskoj vojsci, a „Jerusalim post" navodi da je Izrael poboljšao svoju prvobitnu ponudu nakon što je postalo jasno da ima "čvrstu konkurenciju" u švedskim Gripenima. Izraelski polovni borbeni avioni bi Hrvatskoj trebalo da budu isporučeni do kraja 2020. godine. „Tajms of Izrael“, sa druge strane, piše da se "Izrael složio da proda svoje stare borbene avione Hrvatskoj", ali i da taj dogovor mora da odobri Vašington, s obzirom da su avioni F-16 američke proizvodnje. Podsećaju da Izrael već neko vreme traži kupce za svoje stare avione, koji su proteklih godina tamo povučeni iz upotrebe. S obzirom na to da u Hrvatskoj još nije predstavljena nikakva konačna i službena odluka o tome koje će avione vlada kupiti, biće zanimljivo kako će Plenković komentarisati ovo saopštenje iz kancelarije Netanijahua na koje se pozivaju izraelski mediji. Kako je Vladimir Putin prokomentarisao prvi let novog ruskog supersoničnog bombardera Tu-160M i koji je novi zadatak postaio konstruktorima čuvene ruske fabrke u Kazanju, pogledajte OVDE. Izvor: index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Simulacija vazdušne borbe F-16 i MiG-29 na aero-mitingu u Dablinu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA