Najnovije

ZAISTA NEĆETE VEROVATI: Sirija i Izrael se složili da ponovo otvore Golan visoravan za prolazak!

Odlazeći američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli je izjavila da su Izrael i Sirija pristali da u ponedeljak otvore kontrolni punkt u Kunejtri na Golan visoravni kako bi pomogli mirovnim snagama UN-a da "spreče neprijateljstva" u toj oblasti.

Ruska vojna policija na granici na Golanskoj visoravni (Foto: Jutjub)

"Mi tražimo od Izraela i Sirije da pruže mirovnim snagama UN pristup koji im treba, kao i obezbede njihovu sigurnost. Pozivamo i Siriju da preduzme neophodne korake kako bi UNDOF [Snage posmatrača Ujedinjenih nacija za razoružanje] mogla bezbedno i efikasno da deluje i patrolira bez uplitanja", istakla je Hejli.

NJena izjava je došla nekoliko sedmica nakon što je izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman rekao da je jevrejska država spremna ponovo da otvori kontrolni punkt Kunejtra, jedini zvanični granični prelaz sa Sirijom.

"Vidimo sirijsku policiju i carinske službenike na suprotnoj strani granice, radovi su u toku, prolaze patrole ruske vojne policije. Spremni smo da vratimo život u normalu ", rekao je Liberman nakon posete izraelskom delu granice krajem septembra.

General-potpukovnik Sergej Kuralenko, zamenik komandanta ruskih snaga u Siriji, rekao je da je predstojećem ponovnom otvaranju kontrolnog punkta u Kunejtri "prethodio značajan rad koji su obavili oružane snage Sirijske arapske republike uz pomoć ruskih vazduhoplovnih snaga."

"Rad na kontrolnom punktu pokrenuli su ruski vojnici, ruska vojna policija. Pre svega, došli smo na lokaciju, proverili, a zatim nastavili sa obimnim radom kako bi deminirali područje. U završnoj fazi, eksperti misije Ujedinjenih nacija su pregledali teritoriju ", rekao je Kuralenko.

Uslovi za nastavak rada kontrolnog punkta stvoreni su nakon što su sirijske vladine snage povratile kontrolu nad južnim područjima Sirije pre nekoliko meseci, a mirovne trupe UN su se vratile na liniju razdvajanja sa Izraelom.

U maju 1974. godine, Izrael i Sirija potpisali su sporazum o razdvajanju nakon što se vojni sukob vodio uglavnom na Sinaju i Golanskoj visoravni. Prema sporazumu, deo provincije Kunejtra je vraćen kontroli Sirije, mada je autoritet Damaska u tom regionu bio prekinut građanskim sukobima koji su počeli u Siriji 2011. godine.

Godine 1967. Izrael je preuzeo kontrolu nad Golanom nakon šestodnevnog rata, a 1981. godine jevrejska država usvojila zakon kojim se proglašava pravo na područje, dokument koji nikada nije bio priznat na međunarodnom nivou.

Iako nikada nije priznao izraelski suvereniteta nad tim regionom, UN je 1974. godine posredstvom primirja između dve države prisilio Izrael da uzmakne iz delova Golanske visoravni i uništenog glavnog grada pokrajine Kuneitra.

Spor između Izraela i Sirije nad teritorijom tek treba da se reši.

Pročitajte OVDEčime je ruski analitičar šokirao svet a tiče se Izraela.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte šta se dešavalo u Siriji juče.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA