Najnovije

DIPLOMATSKA KOPLJA SE LOME OKO KOSMETA: Suprotstavljeni stavovi nemačkog i američkog ambasadora

Nemački ambasador Tomas Šib izjavio je večeras da bi crtanje granica po etničkim linijama bilo u suprotnosti sa onim što se želi postići u regionu Zapadnog Balkana, dok američki ambasador Kajl Skot objašnjava da Amerikanci podržavaju dogovor Srbije i Kosova kao dve suverene države, ali da ne daju blanko pristanak.

Kosovo je Srbija (Foto: Jutjub)

Šib je na debati u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma rekao kako Nemačka smatra da ideja o razmeni teritorija nije dobra, jer bi takvo rešenje moglo da proizvede mnogo više problema nego što bi ih rešilo.

Posledice bi se u slučaju razmene osetile daleko izvan ovog regiona, uveren je Šib, koji istovremeno poručuje da je evropska perspektiva regiona veoma jasna i da treba nastaviti reforme.

Šib je, odgovarajući na pitanje iz publike tokom panela u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma da li Nemačka ne bi nikada prihvatila kao rešenje korekciju granica ili razmena teritorije, istakao da bi "reći nikada, bilo previše snažno, jer ko sam ja".

"Mogu samo da kažem da Nemačka ne smatra da je razmena teritorija dobra ideja. Jako se protivimo tome. Nema potrebe da ponavljamo argumente kao što je otvaranje Pandorine kutije, ali i da je crtanje granica duž etničke linije u suprotnosti sa onim što želimo da postignemo primajući zemlje u porodicu EU koja je multietnička", rekao je Šib.

On je istakao da bi to moglo imati posledice i izvan regiona.

"Istovremeno, jasno smo protiv statusa kvo, i želimo da se postigne sveobuhvatni sporazum oko kosovskog pitanja, a dijalog je instrument za to. Još ima dosta stvari oko kojih treba razgovarati", objasnio je nemački ambasador, ponavljajući da postoji snažna rezervisanost Berlina prema pomeranju granica.

Nemački ambasador je podvukao da je Zapadni Balkan bio i ostao prioritet nemačke spoljne politike.

"Nemačka, koja ima važnu međunarodnu odgovornost, na svojoj 'tacni' ima možda više prioriteta, ali Zapadni Balkan je svakako prioritet", rekao je Šib odgovarajući na pitanje da li je uistinu pažnja Nemačke usmerena na ovaj region.

Podsetio je na Berlinski proces, koji je pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, a koja je postala brend saradnje u regionu.

"Mislimo da je prosperitetni, mirni zapadnobalkanski region u najboljem interesu EU. EU je direktni sused i direktno oseća sve što se dešava. Pristupanje EU je put da se dostignu održivi mir i prosperitet. Zbog toga je evropska perspektiva veoma važna", naglasio je Šib.

NJegov kolega, ambasador SAD Kajl Skot, predočio je da Amerikanci ne postavljaju nikakve preduslove u dijalogu Srbije i Kosova.

Skot je na pitanje da li SAD podržavaju ideju o razgraničenju, za razliku od Nemačke, i da li vide rizike u tome od otvaranja Pandorine kutije, rekao da su SAD za svaki sporazum između Beograda i Prištine - sveobuhvatan, koji može da bude primenjen i za koje lideri veruju da bi mogli da dobiju podršku naroda.

"Mi kažemo: dajemo vam prostor a na vama je da razradite to. Ne crtamo crvene linije - ovo može, ovo ne, ali smo jasno rekli obema stranama da od SAD nema blanko čeka. Želimo da vidimo šta mogu da postignu i da li to možemo da podržimo", rekao je on.

Status kvo takođe ima rizike, ne samo kao zamrznuti konflikt, već i zbog intencija koje bi vodile nestabilnosti u regionu, kaže on.

"Razumem one koji govore o Pandorinoj kutiji ali sada nije '99 godina. Čekamo da predlože sporazum, ali teško bi bilo zamisliti da - ako bi postigli dogovor sa kojim mogu da žive - da mi kažemo da je to neprihvaltljivo", kaže Skot.

Kako zbog raskola možemo da ostanemo bez naših svetinja, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug/FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A Putin na sve to kaže:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA