Najnovije

RADOST ZA SRPSKI NAROD: Patrijarh Kiril dao blagoslov, u Srbiju dolazi ruska delegacija i donosi nam... (VIDEO)

Delegacija iz ruskog Rostova Velikog dolazi u Ivanjicu, grad pobratim, gde donosi svetinje iz svojih bogomolja. U roku od mesec dana, uz blagoslov ruskog patrijarha, biće izložene u više gradova u Srbiji.

Mošti dvadeset velikih ruskih svetitelja stići će u Ivanjicu 11. oktobra i u Srbiji će ostati mesec dana. Mošti stižu uz blagoslov patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, a doneće ih iguman Avgustin, kao gest pažnje i poštovanja prema domaćinima. Pored Ivanjice, mošti će u toku tih mesec dana biti izložene i u više drugih gradova u Srbiji, prema programu koji će odrediti Eparhija žička. Visoki gosti stižu iz Rostova Velikog, koji je grad pobratim Ivanjice, a Povelja o bratimljenju potpisana je u junu 2015. godine. Rostov Veliki je jedno od istorijskih središta ruske duhovnosti, jer je od 988. godine bio sedište jedne od prvih ruskih episkopija, kao i državnosti, iz okvira tzv. Zlatnog prstena istorijskih gradova severoistočno od Moskve.

Delegacija Rostova do sada je u Srbiji boravila jednom, i to 2015, a delegacija Ivanjice je bila u Rostovu dva puta, takođe 2015. godine, prilikom potpisivanja Povelje, i 2017. godine, na Dan grada Rostova Velikog.

Gradsku delegaciju Rostova Velikog, koja će stići u Ivanjicu 11. oktobra, predvode Andrej Vasiljevič Los, gradonačelnik, i Aleksej Dimitrijevič Konstantinov, načelnik Rostovskog municipalnog regiona, dok crkvenu delegaciju predvodi iguman Avgustin, starešina jednog od najznačajnijih manastira u Rusiji, Spaso-Jakovljevskog manastira. Iguman dolazi, pored poziva predsednika opštine Ivanjica, i na poziv vladike žičkog, a uz saglasnost arhiepiskopa jaroslavskog i rostovskog. Gosti će u Srbiju stići 11. oktobra i u njoj ostati pet dana.

Takođe je planirano da, prema dogovoru predstavnika dvaju gradova, u Ivanjici bude izgrađen Rostovski dom, tradicionalna ruska kuća od drveta sa drvenim ornamentima oko prozora i na nadstrešnici, koja će biti naka vrsta kulturnog centra grada pobratima u Ivanjici. Kuću će izgraditi ruski majstori tradicionalne gradnje. Rostov Veliki je inače poznat po bogatom kulturnom životu, gde se posebno izdvaja svetski poznata rostovska škola slikanja i ikonopisanja na emajlu.

Zemni ostaci iz 11. veka

Među moštima 20 svetaca koje stižu iz Rostova Velikog su i mošti iz 11, 12, 13. i 14. veka, a među njima i mošti prepodobnog Avramija Rostovskog Čudotvorca, blagoverenog kneza Vasilija Jaroslaskog, blagoverenog kneza Andreja Smolenskog Čudotvorca iz 14. veka, svetitelja Jakova Rostovskog… Stići će i mošti iz 17. i 18. veka, a među njima i mošti Svetog Velikog kneza Aleksandra Nevskog, mitropolita Dimitrija…

Danas su opšti izbori u Bosni i Hercegovini. Pogledajte OVDE detalje.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte deset najlepših ruskih gradova

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA