Najnovije

NOVI KOMANDANT KFOR-A: General D'Adario preuzeo dužnost

U komandi Kfora u Prištini danas je obavljena primopredaja dužnosti između odlazeće general-majora NATO Salvatore Kuočija i njegovog naslednika, general-majora Lorenca D'Adaria.

KFOR (Foto: NATO)

Primopredajom je rukovodio američki general DŽejms Fogo, komandant združenih snaga NATO u Napulju.

Ceremoniji je prisustvovao premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, koji je, kako prenosi Koha, izrazio zahvalnost Kforu i posebno priznanje odao generalu Kuočiju za, kako je rekao, odlično odrađeni posao.

Haradinaj je rekao da "sloboda Kosova" zajednička vrednost Prištine i njenih saveznika i dodao da će partnerska saradnja sa Kforom i NATO alijansom biti nastavljena i ubuduće.

"Mi ne nameravamo da zamenimo vojno prisustvo snaga demokratskih zemalja, nameravamo da ojačamo naše partnerstvo ... Uvek ćemo biti zajedno sa Kforom i NATO. Nameravamo da se pridružimo NATO-u i verujem da će region od toga imati koristi", rekao je Haradinaj i novom generalu D'Adariu obećao da će imati svu posvećenost, kako je rekao, vlade za saradnju kako bi Kosovo i region postali sigurno i bezbedno okruženje.

General Kuoči je rekao da je za vreme svog mandata posebno ponosan na napredak ostvaren u odnosima između Kfora i Vojske Srbije.

"To je rezultiralo povećanjem broja zajedničkih patrola Kfora koje se odvijaju u potpunoj sinhronizaciji sa oružanim snagama Srbije, stvaranje uslova za veću bezbednost duž administrativne linije razgraničenja oblasti kao rezultat povećane komunikacije i uzajamnog poverenja", rekao je Kuoči.

Američki general združenih snaga NATO u Napulju, DŽejms Fogo, visoko je ocenio rad Kuočija na Kosovu.

Inače, komandant Salvatore Kuoči je komandu Kfora na Kosovu preuzeo 15. novembra prošle godine.

Kako je srpski poslanik u CG ponizio lbanskog poslanika na albanskom jeziku, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Naoružanje NATO snaga na Kosmetu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA