Najnovije

KOLIKO TERITORIJE JE POD KONTROLOM DAMASKA? Ovako stoje stvari u Siriji (VIDEO)

Od početka ruske vojne operacije u Siriji oslobođeno je 1.411 naselja, izjavio je 11. general-pukovnik Mihail Mizincev tokom zajedničkog sastanka međuresorne koordinacije ruskg i sirijskog centra za povratak izbeglica.

Sirija (Foto:Pixabay)

On je napomenuo da su ruske oružane snage uspešno završile operaciju uklanjanja terorističkih grupa u Siriji, uključujući hiljade boraca ID. Prema rečima Mizinctseva, samo nekoliko grupa koje su podržale SAD preživele su u regionu između Eufrata i blizu Al-Tanfa. Preostali članovi sirijskog ogranka Al Kaide su blokirani u zoni de-eskalacije Idlib.

General je takođe komentarisao situaciju na području Tanfa, koje je okupirano od strane snaga SAD, gde je, kako je rekao, ostalo 6.000 militanata, a koalicija pod vođstvom SAD sprečava pružanje humanitarne pomoći izbeglicama u kampu Rubkan.

Na istom sastanku, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Igor Carikov rekao je da je područje koje drži SAD izvor destabilizacije u ovom delu zemlje.

Osim toga, Mizincev je otkrio da su centri za prijem izbeglica postavljeni na 412 lokacije i uspostavljeni su uslovi za primanje 1.497.650 ljudi. 10 prelaza sada su aktivni na granici Sirije i Libana, sirijsko-jordanskoj granici, na Međunarodnom aerodromu u Damasku, i u luci Banias. Preko 290.278 Sirijaca se vratilo iz stranih zemalja u svoju domovinu od početka godine.

Aktivni napori doprinose obnovi uništene infrastrukture zemlje. Od početka 2018. godine obnovljeno je 4.690 stambenih zgrada, 266 medicinskih ustanova, 1.464 obrazovnih institucija, 1.022 električne trafostanice, 14.239 industrijskih objekata, 284 vodenih stanica, 206 škola i više drugih objekata.

Interesantno je istaći da su, prema rečima Mizinceva, preko 96,5% zemlje ponovo preuzele provladine snage i policija. Uzimajući u obzir da veliki deo severozapadne Sirije kontrolišu Turske oružane snage i razne militantne grupe, uključujući sirijski ogranak Al Kaide, severozapadni deo Sirije kontroliše koalicija predvođena SAD. Ćelije ID dejstvuju u pustinji Homs-Deir Ezzor, kao i u dolini Eufrata. Navedeno je da pro-vladine snage trenutno ne kontrolišu 96,5% Sirije, kao što je ranije objavljivano.

Kakvu ofanzivu Turci spremaju, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izrael preti Libanu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA