Najnovije

RUSIJA SPREMA ODGOVOR: Amerikanci se povukli, atomske glave na gotovs!

Odluka Vašingtona da izađe iz Sporazuma o zabrani raketa malog i srednjeg dometa (INF) bila je definitivna i nikakvih stvarnih poziva za dijalog nije ni bilo. Sve zamerke Moskvi su bile samo pokriće da bi se opravdao izlazak iz dogovora.

Ilustracija (Foto: mil.ru)

To je suština svih komentara u Moskvi u kojima se ističe i to da je Vašington nastojao da ubedi javnost kako su Rusija (i Kina i Iran) krivi za kršenje dogovora. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov kaže da su mu sagovornici visokog ranga rekli da nije problem u odnosima Rusije i SAD, nego da Amerikanci žele da se oslobode zabrana koje im nameće postojeći Sporazum.

I Aleksandar Babkov, zamenik predsednika Komiteta za međunarodnu saradnju Saveta Federacije je izjavio u sredu da su u Vašingtonu bili odlučili da izađu iz tog dogovora i pre nego što su to javno saopštili. Sve ostale priče bile su samo pokušaj da se ubedi javnost kako neko drugi krši dogovor a ne Amerikanci.

Pomoćnik sekretara Saveta bezbednosti RF Aleksandar Venediktov kaže da Amerikanci žele da izmene balans raketnih snaga sa atomskim glavama. Vašingtonu posebno smeta rast vojne moći Kine.

Za pravljenje novih raketa srednjeg dometa potrebno je oko sedam godina, tvrdi doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov. On objašnjava da Rusija ima potencijal da brzo napravi rakete srednjeg dometa jer za osnovu može uzeti komplekse "Pionir", po NATO klasifikaciji SS-20, koje je SSSR uništio u vreme vladavine Gorbačova a posle dogovora sa Reganom.

"Pionir" je konstruisao moskovski Institut toplotne tehnike, a zadatak je bio da se napravi raketa dometa do 5.000 kilometara. Prednost te rakete je bila njena mobilnost, a tegljač koji je prevozio mogao je razviti brzinu do 40 kilometara na sat.

Koliko je tema Sporazuma živa u Rusiji svedoči i mala polemika između predsednika Vladimira Putina i nekadašnjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova.

Naime, Putin je u utorak pred ruskim generalima rekao da "samo Bog zna zašto je rukovodstvo SSSR-a odlučilo da potpiše Sporazum o zabrani raketa malog i srednjeg dometa i tako se dobrovoljno razoružalo".

Samo par sati posle ove izjave usledio je odgovor Gorbačova.

- Nikakvog jednostranog razoružanja nije bilo - tvrdi on. - U skladu sa Sporazumom uništeno je stotinu raketa na obe strane, a između ostalog Amerikanci su morali da unište 109 raketa "peršing-2" koje su bile na teritoriji Zapadne Nemačke, a one su mogle za deset minuta da dostignu teritoriju SSSR!

Značajan broj raketa posle dogovora Gorbačova i Regana je likvidiran u jesen 1991. godine. Gorbačov (87) objašnjava da odluku o potpisivanju dogovora nije doneo sam već su o tome raspravljali u Ministarstvu odbrane SSSR i Generalštabu. Tek posle tih analiza dogovor je bio potpisan 8. decembra 1987. godine u Vašingtonu.

Obe zemlje su se bile obavezale da unište rakete malog i srednjeg dometa, kao i da ih više ne proizvode. Pre potpisivanja dogovora o likvidaciji tog tipa raketa, u Evropi je rasla nervoza jer su 1977. Sovjeti na svojim zapadnim granicama dovezli raketne komplekse "Pionir" kojima su za nekoliko minuta mogli da nanesu udare po objektima NATO u Evropi. Kao odgovor na to Amerikanci su prebacili u Evropu svoje "peršinge-2".

Ta raketna kriza je razrešena potpisivanjem dogovora o likvidaciji i zabrani raketa malog i srednjeg dometa, od 500 do 5.500 kilometara.

Na kritiku Putina da Sporazum nije predviđao likvidaciju raketa na podmornicama i brodovima kao i na avionima, u čemu je bila američka prednost, Gorbačov je rekao da su te rakete bile obuhvaćene Dogovorom o smanjenju strateškog i ofanzivnog oružja koji je potpisan u julu 1991. godine.

Razlika od 1.000 raketa

Mada Mihail Gorbačov kaže da je Sporazum potpisan posle analiza u Ministarstvu odbrane i Generalštabu, mnogima je i tada i sada nejasno zašto je Moskva pristala da uništi hiljadu raketa više od SAD. Po spomenutom dogovoru SSSR je uništio 1.846 raketa, a polovina od njih još nije stupila na bojevo dežurstvo. Na drugoj strani, Amerikanci su likvidirali 846 raketa.

Manjak pameti

Kada su Amerikanci prvi put najavili da nameravaju da izađu iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa, Gorbačov je to kratko prokomentarisao, kazavši da to čine "zbog pomanjkanja pameti".

Bes u Vašingtonu nakon što je Tramp najavio povlačenje iz Sirije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA