Najnovije

A šta bi bilo da ruski avion preleti Floridu

Sve dok američkoj dubokoj državi ne bude slomljena kičma, odnosi između Rusije i Amerike biće zategnuti. Svaki američki plan za kopnenu intervenciju Rusije je nerealan. Na svaku provokaciju sa američke strane Rusija odgovara uzdržano, jer očekuje da se Tramp obračuna sa dubokom državom.

Lazanski (Foto: Jutjub)

U emisiji „Na nišanu Lazanskog“ nekadašnji načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga i politikolog Aleksandar Pavić govorili su o sve češćem preletanju američkih aviona u blizini ruske crnomorske obale, kao i o tome koliko je nova američka strategija nacionalne bezbednosti ozbiljna pretnja za Rusiju i Kinu.
O sve češćem preletanju američkih izviđačkih i špijunskih aviona u blizini ruskih granica na Crnom moru, nekadašnji načelnik generalštaba, general Branko Krga kaže da je sa jedne strane to posledica zategnutih odnosa Rusije i SAD, dok sa druge strane takve akcije već zategnute odnose ne poboljšavaju, već ih opterećuju novim problemima.
Za takve akcije, prema Krginim rečima, nema potrebe, jer informacije koje donose avioni, SAD mogu da prikupe i na druge načine. Preletanje američkih aviona blizu ruskih crnomorskih granica ima provokativan karakter, kaže Krga.
„To je testiranje mogućeg reagovanja Rusije na takve poteze. Uvek tu ima, pored čisto vojno-operativnih ciljeva, i političkih razloga zašto se tako nešto preduzima“, kaže Krga. 
Konvencijom iz Montrea iz 1936. regulisano je prisustvo ratnih brodova zemalja izvan crnomorskog regiona. Međutim, ta konvencija ne reguliše prisustvo borbenih aviona. Tokom Hladnog rata američki avioni nisu patrolirali vodama Crnog mora. Sada se mogućnost incidenta povećava.
Oni koji svojoj avijaciji projektuju takve zadatke računaju i sa tim, kaže Krga, što bi mogli da iskoriste u optužbama strane koja oborila avion ili na neki drugi način kompromitovala avion.
Pentagon želi reakciju na provokacije duž crnomorske obale, kaže Pavić.
„Ovo je sve u funkciji namernog pokušaja da se odnosi još više pogoršaju. Očigledno da krugovi u Vašingtonu kojima se drma otkako je Tramp izabran za predsednika, smatraju da je to jedini način da opstanu, da opstane ta cela konstrukcija, ti budžeti od preko 700 milijardi dolara. Pre neki dan izašao je broj, oni imaju preko 70.000 ljudi u specijalnim snagama razmeštenih u 149 zemalja širom sveta. To nije bilo u vreme Hladnog rata. Taj vojnoindustrijski lobi, takozvana duboka država, to svesno radi da bi stalno držali tenziju u američko-ruskim odnosima“, kaže Pavić.
Rusija ulaže veliki trud da ne bude isprovocirana, a da u isto vreme brani suverenitet, dodaje Pavić.
Da ruski avioni lete duž obala Floride ili Kalifornije, američke vesti izveštavale bi iz minuta u minut. Pavić podseća šta se u Americi događa povodom navodne opasnosti od nuklearnog udara iz Severne Koreje.
On podseća na nedavnu lažnu uzbunu na Havajima, kada su se oglasile sirene za opasnost od nuklearnog napada. Građani su otišli u skloništa, a bilo je potrebno dva sata da se uzbuna opozove. U pitanju je, kaže Pavić, dizanje psihoze u američkoj javnosti.
„Tako će i da bude dok god ne bude slomljena kičma duboke države i dok ne budu naterani da se bave svojim problemima. Tramp i sprema jedno ’iznenađenje‘, memorandum koji izlazi iz Komiteta za obaveštajne poslove, gde navodno postoje dokazi o nelegalnom prisluškivanju Trampove kampanje, koje je naložio FBI i Obamino ministarstvo pravde, na osnovu lažnih ili neadekvatnih dokaza, što je, ako se ispostavi da je tačno, desetostruko veći prestup nego što je bio Votergejt“, kaže Pavić.
Zbog namere da se ovaj memorandum objavi, u američkoj Demokratskoj stranci vlada panika, kaže Pavić, i koriste svaku moguću vrstu opstrukcije da to spreče. Međutim, Tramp daje signale da će memorandum pustiti u javnost, što bi mu odgovaralo, zato što bi se u tom slučaju videlo kakvim su se, kako Pavić kaže, kafkijanskim metodama koristili njegovi protivnici.
Te metode bile su u funkciji optužbi da je Tramp u dosluhu sa Rusijom pobedio na izborima, objašnjava Pavić.
„Ako to izađe u javnost, ako oni budu bačeni u defanzivu, to može da bude nešto što može da doprinese možda nekom budućem smanjenju tenzija. To ruski državni vrh zna i vrlo hladnokrvno pokušava da ne budu isprovociran. Oni presreću avione, ali to rade samo zato što moraju. Gledaju da ne nasednu na provokacije. Rusija čeka da se ludilo ili stiša ili da Tramp krene u kontraofanzivu i da se razbije ta cela lažna priča, jer godinu dana slušamo optužbe da je Tramp sarađivao sa Rusima da bi postao predsednik. Ni mrvice dokaza nema danas, ali su zato tenzije dignute na vrući nivo“, kaže Pavić. 
Najnovija američka strategija nacionalne bezbednosti, koja Kinu i Rusiju označava kao glavne protivnike, razmatra i kopnene operacije protiv ove dve zemlje.
Kopnene operacije protiv Rusije razmatraju se ne samo na Krimu, nego i u severnom delu zemlje, kao i na Dalekom istoku, kaže Krga.
Severni deo interesantan je američkoj armiji zbog toga što se tamo nalaze baze ruske Severne flote, sa nuklearnim podmornicama, kaže Krga. Takođe i zbog otopljavanja Arktik postaje potencijalno novo krizno žarište, ali i zbog propagande pribaltičke republike važe kao države koje su ugrožene ruskim pritiskom.
Naivno je očekivati, kaže Krga, da bi američke snage na severu Rusije postigle efekat iznenađenja u slučaju napada.
„Koliko znam, Rusi veoma dobro prate situaciju oko svojih granica i pokušavaju da umereno reaguju. Bilo bi neodgovorno, sa tačke gledišta njihove države, da ne reaguju na ono što su procenili da je opasnost. Tako da mislim da priče o nekakvim operacijama većih razmera na severu Rusije nisu realne“, kaže Krga. 
Prostor Arktika, bogat prirodnim resursima nije do kraja definisan, dodaje Krga i na njega polažu pravo mnoge zemlje, tako da je to potencijalno novo krizno žarište.
Krim za Ameriku predstavlja veliki problem i ona pokušava da na razne načine kompromituje Rusiju i da ospore njeno pravo na prisajedinjenje Krima, kaže Krga.
Američka obaveštajna zajednica mogla je da predvidi šta će se desiti sa Krimom posle događaja na kijevskom Majdanu, ali radilo se o pogrešnoj proceni da će se za vreme održavanja zimske Olimpijade u Sočiju Rusija naći iznenađena.
Obe priče koje se spominju u novoj američkoj strategiji nacionalne bezbednosti, da bi konflikt sa Kinom bio vazdušno-pomorski, a sa Rusijom još i kopneni, nerealne su, kaže Krga.
„Kada je u pitanju Kina, verovatno je to vezano za događanja u Južnom kineskom moru i oko Tajvana. Čini mi se da ni tamo oni ne mogu ili neće da ozbiljnije udare, a kada je u pitanju Rusija, govoriti o nekakvoj kopnenoj operaciji, to je potpuno suludo i neverovatno. Oni su doneli dva strategijsko-doktrinarna dokumenta u relativno kratkom vremenu, gde su zaoštravanja sa Rusijom verifikovali. To treba ozbiljno shvatiti i pratiti, koliko kroz primenu tih dokumenata realizuju svoje ambicije“, kaže Krga. 
On podseća da je stara zapadna geopolitička strategija da Rusiju odvoji od Evrope. Amerikanci žele da pokvare i evropske ambicije da sa Rusijom, eventualno uđe u neke ozbiljnije odnose.
Koja je pozadina tragične smrti Putinovog heroja pročitajte OVDE.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Miroslav Lazanski- Rusija je pobedila
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA