Najnovije

VUČIĆ O SVETOM SAVI: Krunu tražio na Zapadu, a arhiepiskopiju na Istoku

U Makedonskom narodnom pozorištu, u Skoplju, održana je svečana akademija povodom obeležavanja nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Dana Svetog Save, kojoj je prvi put prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- I danas naš put zavisi od izbora - da li ćemo izabrati slobodu, ili sizerenstvo. Nezavisnost ili vazalstvo. Suverenitet ili podaništvo. Danas je Srbija neutralna i samostalna zemlja, i neće nikome dozvoliti nekome drugom da čuva njeno nebo. Nije lako biti na evropskom putu, a ne odreći se svojih tradicionalnim prijateljima, ne okrenuti im leđa u teškim trenucima - rekao je Vučić.

Vučić ističe da poput Svetog Save biramo način na koji ostvarujemo svoje ciljeve.

- Jasno nam je kao i njemu da su mir i jedinstvo jedini način opstanka. Baš kao što je znao i da je politika veština mogućeg, pa je krunu tražio na zapadu, a arhiepiskopiju na istoku. Izabrao je školu, zakone, učenje i red. Budućnost svih nas nije moguća bez 800 godina ovih postulata. Ropstvo se danas zasniva na neznanju, na zaostajanju. To je znao i Sveti Sava, zato je učio i prevodio. Ostavio je u amanet svojim učenicima da podučavaju druge - rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da moramo postaviti jasna pravila za one koji dolaze posle nas, i podsetio i da je Sveti Sava svoje najvažnije delo nazvao "Zakonopravilom".

- Godinama sam se pitao kako je Sveti Sava ostao najvažnija ličnost naše istorije. Zahvaljujući Domentijanu, video sam da je proputovao ceo svet, da je stvorio neprevaziđeni zakon u Srba. Tom njegovom "Krmčijom" mi krmarimo burnim morima, i nadam se ne činimo greške. Vladika Nikolaj piše da je Sveti Sava, kada je kao mladić došao u manastir Vatoped, video veličanstvenost Vizantije. On postaje renesansni um pre renesanse. On je naš prvi pisac, diplomata, prosvetitelj, prvi zakonopisac. On je temelj naše civilizacije - rekao je Vučić.

Mi Srbi, uz majku i Boga, prizivamo i duh Svetog Save, rekao je predsednik, citirajuću Dučića.

- Sledeći misao naših velikana mi vraćamo svoj dug Svetom Savi, gradeći škole, univerzitete. Ja bih dodao samo još nekoliko reči, o dobrim ljudima koji žive u Severnoj Makedoniji, i našoj braći Makedoncima. Ovo mi nisu pisali, sam ću reći to. Predsednik sam Srbije i ne plašim se da kažem. Nama su Makedonci najbliži narod, mi bliže od Makedonaca nemamo. To neskriveno i jasno kažem svima, i ništa ne tražimo od vaše zemlje - rekao je Vučić.

Pročitajte OVDE o stanju na frontu u Ukrajini 

Izvor: Tanjug / Pravda 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA