Najnovije

Država počela prodaju banja, a nije njen vlasnik?!

Dugo najavljivana privatizacija srpskih banja je počela, a Kuršumlijska je prva u nizu 30 propalih lečilišta koju su Republička direkcija za imovinu i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje pre nekoliko dana oglasili na prodaju.

Kuršumlijska banja (Foto: Jutjub)

Banjski kompleks "Žubor" u Kuršumlijskoj banji dobiće novog vlasnika, ali ne i izvorište geotermalne vode - ono ostaje državno. Vlada Srbije donela je nedavno odluku o prodaji, a budući kupac će način korišćenja i eksploataciju termalnog izvora regulisati u skladu sa uslovima i postupkom propisanim odredbama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

U prvom paketu privatizacije na spisku su još i Specijalna bolnica Bujanovac, Banja Koviljača, Niška, Zlatibor, Sokobanja, Ribarska, "Merkur" u Vrnjačkoj Banji, "Gejzir" u Sijarinskoj, kao i Institut za lečenje i rehabilitaciju u Niškoj Banji i "Termal" u Vrdniku.

U Kuršumlijskoj banji je oglašen hotel "Žubor", ukupne površine oko 16.000 kvadratnih metara, sa pratećim objektima i 95.902 kvadrata zemljišta. Početna cena za ceo banjski kompleks je oko 2,6 miliona evra. Po istom modelu nastaviće se i privatizacija ostalih banja.

Profesor Božo Drašković iz Instituta ekonomskih nauka smatra da problem sa prodajom Kuršumlijske banje leži u tome što najpre nije utvrđen njen vlasnik. Po njemu, ne može država da oglašava prodaju nečega što nije u njenom vlasništvu, već je to imovina PIO fonda. Profesor smatra da neka lečilišta uopšte ne treba prodavati i da je nemoguće da se sva prodaju po istom modelu. Dobra stvar je, kaže, što izvori nisu oglašeni.

"Planinka": previsoka cena

- Menadžment "Planinke" prati dešavanja u vezi sa Kuršumlijskom banjom. Zainteresovani smo, pogotovo jer se bavimo istom delatnošću. U ovom trenutku, međutim, zbog tražene cene ne vidimo sebe u ovom poslu, jer znamo da su u ovoj banji neophodna velika ulaganja - kaže Radovan Raičević, generalni direktor kuršumlijskog preduzeća "Planinka", koja upravlja sadržajima u Prolom i Lukovskoj banji.

Pročitajte OVDE kakva se to nova peticija potpisuje i u vezi sa čim se narod sada buni.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kuršumlijska banja već godinama propada…

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA