Najnovije

Vučić na Samitu u Sofiji, Rahoj ne dolazi – njemu „Kosovo” smeta više nego Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će danas i sutra boraviti u Sofiji, gde će učestvovati na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana posvećenom evropskoj perspektivi, razvoju i saradnji sa regionom.

Rahoj (Foto: Jutjub)

Tokom boravka u Sofiji, predsednik Vučić sastaće se sa predsednikom Evropske narodne partije Žozefom Dolom i prisustvovati Samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije.

Programom posete planirani su i odvojeni susreti predsednika Vučića sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, premijerom Kraljevine Švedske Stefanom Levenom, kao i glavnom izvršnom direktorkom Svetske banke Kristalinom Georgijevom, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Španski premijer Marijano Rahoj definitivno neće učestvovati na Samitu EU u Sofiji, zbog stava te zemlje prema Kosovu

“Jasno je bilo od početka da zbog stava Španije prema statusu Kosova španski premijer Marijano Rahoj ne želi da učestvuje”, izjavio je viši zvaničnik EU.

Španija će ipak biti predstavljena na samitu u Sofiji nižim diplomatskim zvaničnikom, najavljeno je u Briselu.

S druge strane, portparolka bugarskog predsedništva u EU Genoveva Červenakova rekla je danas da će na predstojećem Samitu u Sofiji “učešće Kosova biti u skladu sa zahtevima protokola”. Ona je rekla da će Rahoj doputovati u Bugarsku u utorak, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Zvanični Madrid je i krajem aprila “izdejstvovao” da zajednička deklaracija, koja treba da bude objavljena tokom Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, kako se potpis španskog premijera ne bi našao pored potpisa zvaničnika teritorije koja je sebe proglasila državom.

Rahoj je krajem marta na marginama Samita EU rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu, čija zemlja predsedava Unijom, da će “imati problema sa balkanskim samitom u Sofiji”, kao i da je “zapretio da neće doći zbog Kosova”.

Španija je u januaru dostavila pismo u obliku “non pejpera” pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom “stopira” spominjanje Kosova u tom kontekstu, ali i odrednicu WV6, odnosno “balkanska šestorka” zbog toga što se njom Kosovo tretira kao država.

Amerikanci prete Vučiću “da prizna Kosovo ili ga neće biti”, više tome OVDE.

Izvor: Tanjug/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Nemamo ljude za bacanje

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA