Najnovije

TAČI ZA "POLITIKO": Albanci i Srbi su deo evropske porodice!

PRIŠTINA - Hašim Tači, koji 7. aprila preuzima funkciju kosovskog predsednika, tvrdi za evropsko izdanje američkog sajta "Politiko" da su "Albanci i Srbi nacije koje su deo evropske porodice" i da "bilo koje aspiracije za izgradnju etničke države u regionu mogu da znače samo oružani sukob".
Hašim Tači (Foto: JuTjub)

Hašim Tači (Foto: JuTjub)

"Gde bi nas to vodilo, gde bi se završilo?", zapitao je Tači, koji je na tu poziciju izabran uprkos žestokim protestima pozicije u i izvan parlamenta. "Politiko" je 47-godišnjeg Tačija predstavio kao bivšeg "političkog lidera Oslobodilačke vojske Kosova etničkih Albanaca, koja je tokom 90-ih godina prošlog veka vodila gerilski rat sa srpskim vlastima". "Članstvo u EU i NATO zemljama Zapadnog Balkana je neophodno kako bi se sprečilo da region opet bude uvučen u rat", smatra Tači. "Politiko" ipak podseća da su "Tačijevi argumenti za prihvatanje Kosova u EU ometeni optužbama o njegovoj prošlosti" i da ga je "izveštaj iz 2010. koji je Savetu Evrope podneo švajcarski parlamentarac i advokat Dik Marti optužio za predvođenje kriminalne grupe umešane u trgovinu organima i organizovani kriminal tokom i nakon rata". "Protivnici su sugerisali da je Tačijev odlazak na funkciju predsednika bio način da se izbegne krivično gonjenje. On je čvrsto negirao te optužbe i odbio tvrdnje da je korupcija bujala na Kosovu pod njegovim vođstvom", naveo je "Politiko", napomenuvši da je Tači aktuelni zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, te da je bio i premijer u dva mandata. Tači je kazao da je jedino rešenje za "tvrdoglave etničke sukobe na Balkanu da region postane deo Evrope bez granica", ali po oceni američkog sajta "čak ni pritisak iz Brisela nije dovoljan da se ublaži nacionalistički bes zbog pružanja zakonskih ustupaka kosovskoj srpskoj manjini". "Zakonske ustupke za autonomiju etničkih Srba unutar Kosova iz sporazuma postignutog 2013. suspendovao je kosovski Ustavni sud. To pitanje je pokrenulo proteste domaće javnosti, a opozicioni poslanici su bacili suzavac u parlamentu. Uprkos nasilju, Tači kaže da pregovore sa Beogradom treba nastaviti", naveo je "Politiko". Tači je pričao i mogućem odlasku Velike Britanije iz EU koji bi po njemu mogao da pokrene "lančanu reakciju" sa potencijalno opasnim posledicama po Balkan.
Pročitajte još:DAČIĆ PRIZNAO „KOSOVO“ U NJUJORKU: Kosovo nije srpsko, već građana Kosova!ŠEŠELJ: Ako dobrovoljno odem u Hag ostaviće me doživotno tamo
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA