Najnovije

SAMARDŽIĆ: Vučić smatra da ima mesijanski zadatak da Srbiju spase od rata i povede u večni mir!

Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvorac bauka zamrznutog sukoba i da smatra da ima "mesijanski zadatak da Srbiju, ni manje ni više, spase od rata i povede u večni mir".

Slobodan Samardžić (Foto: Jutjub)

Samardžić je na svom blogu "Srbija i svet" ocenio da je u Vučićevoj režiji zamrznuti sukob - rat, međunarodna izolacija, propast naroda i države, "baš kada smo stali na put prosperiteta i blagostanja".

Ako se pažljivo pogleda, Srbija je posle osam godina turbulentnog razvoja od 2000. godine počela rapidno da nazaduje upravo od 2008. godine, konstatovao je Samardžić.

Šta bi se desilo da su vlasti Srbije još tada, 2008. godine primenile politiku zamrznutog sukoba, upitao je on i dodao da bi u jednoj stvari ta politika svakako dala rezultat:

Srbija ne bi pravno priznala Kosovo i tako bi onemogućila totalnu albanizaciju svoje južne pokrajine.

Ratni scenario nije verovatan, jer je danas Kosovo internacionalizovano na drugi način nego krajem devedesetih, dodao je Samardžić.

Naime, ono nije samo vesternizovano nego je stvarno internacionalizovano pobedom multipolarne politike u svetu.

Zapad sada ima sasvim druge ratne prioritete, smatra Samardžić.

Srbija ni u kom slučaju ne može biti članica EU, jer se ona zbog svojih unutrašnjih strukturnih problema neće više širiti, dodaje on i navodi da Srbiji ni politički, ni ekonomski, ni bezbednosno-strateški ne odgovara uloga spoljne periferije Unije.

Samardžić je stava da treba napustiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer je njegova zvanična uloga pripreme Srbije za članstvo izgubila svoj cilj.

Srbija će postati regionalni lider tek kada bude uzor susednim zemljama u pogledu demokratske vladavine i na njoj zasnovanog privrednog razvoja, predočio je Samardžić.

Ako je ostao samo još jedan korak do definitivnog priznanja Kosova, ukazao je Samardžić, taj korak je po težini ravan svim onim prethodnim zajedno, makar ih bilo i 99.

Sa stanovišta zapadne kosovske politike ovi mnogobrojni koraci ništa ne znače bez ovog poslednjeg. Ako se taj korak ne bi učinio, onih 99 ne bi postigli svoj pravi cilj, zaključio je Samardžić.

Pročitajte OVDE ko kaže da vlast mora da reši ubistvo Ivanovića, jer će u suprotnom optužiti Srbiju za to.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Samardžić: Albanci za ZSO dobijaju nezavisnost od Srbije.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA