Najnovije

VELEOBRT: Amerikanci povlače trupe iz Nemačke!

Pentagon analizira troškove i posledice velikog povlačenja ili prenosa američkih trupa baziranih u Nemačkoj usred rastućih napetosti između američkog predsednika Donalda Trampa i nemačke kancelarke Angele Merkel, navodi „Vašington post“ pozivajući se na četiri izvora.

Merkelova i Tramp (Foto: Jutjub)

List navodi da je Tramp izrazio interesovanje za ovo ranije na sastanku sa svojim savetnicima. Sagovornici „Vašington posta“ izjavili su da je Tramp pogođen veličinom kontingenta i da se žalio da druge zemlje malo ulažu u zajedničku bezbednost i ne troše dovoljno na odbranu.  

Izvori su, pri tome, naglasili da Pentagon u ovom trenutku samo razmatra različite opcije.

Ove informacije su uznemirile evropske zvaničnike koji, kako navodi list, pokušavaju da razumeju da li Tramp zaista namerava da realizuje svoju ideju ili je to njegova taktika pregovora pre samita NATO-a u Briselu.

Predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao je da američka administracija nije tražila od Pentagona specijalnu analizu posledica povlačenja trupa iz Nemačke. Prema njegovim rečima, ovakvi potezi predstavljaju „normu“.

Sa svoje strane, predstavnik Ministarstva odbrane Erik Paon negirao je puno ili delimično povlačenje američkih trupa iz Nemačke i takođe izjavio da Ministarstvo redovno sprovodi ovakve analize.

Na samitu NATO-a 2014. godine odlučeno je da će u buduće svi članovi Alijanse dovesti svoje odbrambene rashode do 2 odsto BDP-a. Američki predsednik Donald Tramp više puta je pozivao partnere u savezu da ispune ove sporazume, preteći da će u suprotnom smanjiti učešće SAD u zajedničkim programima bezbednosti zemalja-članica Alijanse.

Evo o čemu će Tramp razgovarati sa Putinom, više OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zašto Putin ne podrži Dveri ili Šešelja?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA