Najnovije

ŠEŠELJ: Legiji ponuditi nagodbu i pomilovanje!

Lider SRS Vojislav Šešelj traži od nadležnih državnih organa da naprave nagodbu sa Miloradom Ulemekom Legijom, bivšim komandantom JSO osuđenim na 40 godine zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića!

Šešelj (Foto: Jutjub)

Šešelj, koji je protekle sedmice posetio Legiju i Zvezdana Jovanovića u požarevačkoj 'Zabeli' i dobio od njih punomoćje da ih zastupa i izdejstvuje reviziju suđenja, kaže da je njima dvojici sve na mešteno. On poručuje i da Ulemeku treba oprostiti deo kazne ukoliko pristane da otkrije sve o atentatu na Đinđića, ali i da rasvetli druge najkrupnije zločine.

Poseban zakon

Šef radikala tvrdi da je prikupio mnogo argumenata i dokaza o nameštenom suđenju Legiji i Zvezdanu.

- Sledeći potez jeste da podnesemo zahtev za reviziju postupaka. Sakupili smo dosta argumenata i javnost treba da upoznamo sa njima. Kod Zvezdana je najjači argument to da su mu iznudili potpis na izdiktiranom priznanju. Što se tiče Legije, postoji ogroman broj pojedinosti o kojima ćemo upoznati javnost. NJemu treba ponuditi nagodbu.

Legija bi trebalo da kaže sve što zna o Đinđićevom ubistvu, da pomogne da se rasvetle sve okolnosti tog, ali i drugih velikih zločina. Zauzvrat, treba da dobije pomilovanje od države i da bude pušten na slobodu pre isteka kazne - ističe Šešelj.

Sagovornik dodaje i da Ulemek zna mnogo toga o ubistvima Ivana Stambolića, Slavka Ćuruvije, kao i atentatima na Vuka Draškovića u Budvi i ubistvu funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali.

- Legija zna mnogo važnih stvari. Mislim da sve treba da se ispita, svaka njegova reč... Država treba da donese poseban zakon koji bi Legiji omogućio da bude pušten pre isteka pune kazne, ali samo u slučaju da potpuno sarađuje. Ulemek može biti veoma velika pomoć državi, a ne može da slaže jer nadležni već dosta znaju - podvlači Šešelj.

Debeli dokazi

Upitan da prokomentariše ove navode, advokat Svetozar Vujačić kaže da je Šešeljev predlog vrlo teško izvodljiv.

- Ponavljanje suđenja ovoj dvojici moguće je ukoliko se pojave nove okolnosti i činjenice koje osnovano ukazuju na to da bi sudije, da su znale za njih, donele drugačiju odluku. I ovo važi bez obzira na to koliko je vremena proteklo od presude. Ako bi se ovo desilo, bio bi nadležan Viši sud. Zahtev za ponavljanje suđenja mora biti potkrepljen debelim dokazima, a ne samo rekla-kazala informacijama. Sve zavisi od kvaliteta tih dokaza koje Šešelj, navodno, ima - zaključuje Vujačić.

Činjenice

Milorad Ulemek

* Osuđen kao organizator Đinđićevog ubistva

* Na izdržavanju je maksimalne kazne od 40 godina

* Dobrovoljno se predao u maju 2005, posle više od dve godine skrivanja

Zvezdan Jovanović

* Okrivljen kao neposredni ubica

* Takođe služi kaznu od 40 godina

* Uhapšen 25. marta 2003. godine tokom policijske akcije "Sablja".

Ruska misija u Siriji je skoro završena, Asad čisti poslednje džihadiste. Sukob sa SAD ostavljen za kraj. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA