Najnovije

Amerika u šoku posle "tviter" poziva za Putina! Nijedan ruski predsednik nije bio u Beloj kući skoro deceniju!

Kako je u Vašingtonu odjeknuo poziv predsednika Donalda Trampa ruskom kolegi Vladimiru Putinu da na jesen poseti Belu kuću najrečitije govori reakcija direktora 16 nacionalnih obaveštajnih službi SAD Dena Koutsa koji je bukvalno "zinuo" od čuđenja kada mu je, podjednako iznenađena, novinarka, pred TV kamerama, saopštila vest.

Tramp i Putin (Foto: Jutjub)

- Ponovite to! - rekao je "car" američkih obaveštajaca Kouts, koji je čas ranije tvrdio da Rusija "neprestano i dubinski pokušava da podrije američku demokratiju". Kada se pribrao, dodao je, uz osmeh: "U redu, to će biti nešto posebno!"

Inače, Kremlj nije odgovorio na poziv koji je Tramp obznanio preko "Tvitera", ali je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao da je Moskva spremna da ga razmotri.

Nijedan ruski predsednik nije bio u Beloj kući skoro deceniju. Putin je bio 2005. kada ga je tadašnji predsednik SAD DŽordž Buš dočekao kao "svog prijatelja", dok je Barak Obama 2010. ugostio Dmitrija Medvedeva.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders je rekla da je Tramp naložio savetniku za nacionalnu bezbednost DŽonu Boltonu da pozove Putina i da su "razgovori već u toku". Tramp je prethodno napisao da se raduje drugom susretu:

- Postoji mnogo odgovora, i lakih i teških, na te probleme... ali svi oni mogu biti rešeni... Slagati se s Putinom, slagati se s Rusijom je pozitivno, ne negativno - ocenio je Tramp.

Kritikujući prethodnika Baraka Obamu da je bio potpuno naivan prema Rusiji, Tramp tvrdi da ima mnogo čvršći stav prema Moskvi od bilo kog predsednika "za mnogo, mnogo godina, možda svih vremena". Obećao je da će biti "najgori neprijatelj" Putinu, ukoliko njegovi dogovori sa ruskim predsednikom ne urode plodom:

- Biću najgori neprijatelj kojeg je ikad imao - rekao je on za Si-En-Bi-Si. 

Pretnja Kini

Kao da mu neslaganja sa EU i NATO nisu dovoljna, Tramp je u petak rekao da je spreman da uvede kaznene carine na sve kineske proizvode koji se izvoze u SAD ako to bude potrebno. "Spreman sam da idem sve do 500", rekao je Tramp misleći na 505,5 milijardi dolara, kolika je vrednost kineske robe koju su SAD uvezle u 2017. "Kina nas odavno vara", naveo je on.

Ukrajina i Sirija

Iz ruskih izvora u petak su objavljene dve vesti vezane za Helsinki. Jedna je da su predsednici razgovarali o mogućem referendumu u istočnoj Ukrajini, a druga je mogućnost da se više od 1,7 miliona sirijskih izbeglica vrati u svoje domove posle sporazuma Putina i Trampa. Vašingtonu je rusko ministarstvo odbrane poslalo detaljne predloge o organizovanom povratku izbeglica u Siriju.

Pročitajte OVDE kako je to javnost procenila da SAD odgovara nastavak sukoba u Donbasu.

Izvor: Novosti.online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte ključne momente sa pres konferencije Putina i Trampa.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA