Najnovije

DW: EU nemoćna ako se Beograd i Priština dogovore! Rešenje ili haos?

Priča o etničkom razgraničenju Srbije i tzv. Kosova se u štampi na nemačkom , kako prenosi Dojče vele, se tumači dvojako - kao šansa da rešenje konačno dođe iz samog regiona i kao opasnost koja može čitav Balkan uvesti u haos.

Tači, Mogerini i Vučić (Foto: Jutjub)

Andreas Ernst, poznavalac Balkana, za švajcarski „Noje cirher cajtung“ tako piše, U Beogradu i Prištini se već dugo razmišljalo o promeni granica jer se konflikt razumevao kao "borba za teritoriju i sopstvenu naciju", piše Dojče vele.

"Na Zapadu su, međutim, promene granica po etničkim kriterijumima smatrane receptom za nove konflikte - na posletku su i ratovi tokom raspada Jugoslavije išli tom logikom, piše Ernst i zaključuje da i kosovska nezavisnost "precizno govoreći, takođe predstavlja promenu granica na etničkoj bazi", ali je, kako kaže, "obrisana iz računice tako što je proglašena slučajem 'sui generis' ".

Novi pregovarački prostor se, dodaje Ernest, otvorio iz Bele kuće gde Trampova administracija ne poštuje stare tabue, a navodi i da je komesar za proširenje EU Johanes Han kontrirao kancelarki Angeli Merkel i njenom tvrdom stavu o nepromenjivosti granica tako što je rekao da se ovde radi o bilateralnom konfliktu, a ne presedanu za sve sporove.

Navodeći da među poznavaocima regiona postoji zadrška zbog mogućeg domino-efekta u BiH i Makedoniji, Ernst zaključuje da se iz srpskog dela BiH čuju takvi tonovi, ali da su se oni, bez posledica, čuli još pri proglašenju nezavisnosti Kosova, i skreće pažnu i na mišljenja poznavaoca regiona koji sada vide priliku da dve strane odluče same, a ne da to umesto njih čine evropske diplomate, uz samo dva uslova: apsolutno odricanje od nasilja i obaveza da se svako rešenje potvrdi na referendumima u pogođenim opštinama i dvojim državama. "

Jedan od tih poznavalaca regiona koji ima zadršku Karl Bilt, bivši švedski šef diplomatije, specijalni izaslanik EU za Jugoslaviju i visoki predstavnik u BiH, u intervjuu „Frankfurter algemajne cajtungu“ kaže da je "povratk ideje da je jednostavno i čak podsticajno za stabilnost da se na Balkanu stvaraju monoetničke držav, iluzija,i da je to pokazala "prošlost regiona".

On navodi, da Vučić u Srbiji ima jaku poziciju i mnogo uticaja na to kako mediji izveštavaju, ali da je politički sistem Kosova vrlo fragmentisan i da nije verovatno da rešenje koje podrazumeva odricanje od severa Kosova uopšte prođe prištinski parlament.

"Ali to ne umanjuje moje brige. Jer činjenica da Vašington i delimično EU odobravaju takvo rešenje ili mu se ne suprotstavljaju jeste ohrabrenje za sve političare u regionu koji sanjaju o stvaranju monoetničkih država", rekao je Bil i dodao da ima utisak da Sjedinjene Države nisu više "spremne da preuzmu odgovornost za svoju politiku.

"To će prepustiti Evropi. Ali Evropa je u ovoj stvari u najboljem slučaju inertna. Pitam se: ako neko dovodi stvari pred svršen čin i to Amerikanci prihvate - da li su Evropljani dovoljno jaki da to spreče?"

Bilt kaže i da je nerealno misliti da se posledice razmene teritorija mogu izolovati, te da Hanovo objašnjenje da mora biti institucionalnih garancija da takvo jedno rešenje neće biti uzor za druge konflikte, neće sprečiti da takva politika u drugim delovima Balkana posluži kao inspiracija.

"Ako Preševo može postati deo Kosova - zašto onda ne može makedonsko Tetovo? Ako Mitrovica može biti deo Srbije - zašto ne i Banjaluka u Bosni?", pita se Bilt.

“Frankfurter rundšau“, takođe frankfurtski list, piše da prema diplomatskim izvorima Vučić i Tači već imaju dogovor o razmeni teritorija po etničkom kriterijumu, te da i u Evropskoj uniji imaju podršku za to.

Tako navodno Francuska nema ništa protiv takvog rešenja, a i Sjedinjene Države su pod Trampom prešle na tu liniju, a jedina zemlja koja se jasno usprotivila tome je Nemačka.

"Savezna kancelarka Angela Merkel je razumela da je ovo igra vatrom koja može imati nesagledive posledice za BiH i Makedoniju i da odvede ceo region u haos", piše novinarka Adelhajd Velfl, i dodaje da su još Velika Britanija i Švedska protiv promene granica.

Za ostale u Evropi ocenjuje da su očito mesečari koji su zaboravili istoriju.

"Jer ako na Balkanu pobedi etnički princip, u opasnosti je mirovna politika Zapada u poslednjih trideset godina,piše Velfl i navodi da etničko razgraničenje u niskom startu čeka Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, koji se zalaže za priključenje tog entiteta Srbiji u kojoj bi bio i sever Kosova.

"Time on sledi isti cilj koji je devedesetih vodio do više ratova, desetina hiljada mrtvih i genocida u Srebrenici", tvrdi Velfl i dodaje da Dodik u pravu kada kaže da u se međunarodne okolnosti se menjaju.

"Rusija sve jače dela na Balkanu i u okviru EU, recimo u Austriji, a na SAD pod predsednikom Donaldom Trampom više se ne može osloniti."

List navodi da 7. septembra Vučić i Tači ponovo treba da dođu u Brisel, a da će 9. septembra Vučić objaviti svoje planove na severu Kosova.

"Dan se očekuje sa neizvesnošću. Ako se ponovo (Vučić) izjasni za podelu Kosova, onda će se Nemačka svakako iznova usprotiviti. Time Nemačka važi za poslednjeg garanta mirovnih napora Zapada na Balkanu. U Berlinu se to čini uz podsećanje da je Nemačka na Balkanu previše važna kako bi jednostavno bila ignorisana", zaključuje se u tekstu, koji prenosi „Dojče vele“.

Pročitajte OVDE šta kaže Blumberg o razmeni teritorija.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Priština počela pripreme za razgraničenje, Beograd odgovara da to ne ide bez dogovora.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA