Najnovije

RUSI UPOZORAVAJU: Amerikanci spremaju kopnenu invaziju džihadista na Palmiru! (FOTO/MAPA/VIDEO)

Militanti koji su pokušali da napadnu grad Palmiru tvrde da pripadaju grupi "Lavovi Istoka" koji su stacionirani u blizini američke vojne baze, izvestilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Američka vojska u Siriji (Foto: Jutjub)

Militantna grupa "Lavovi Istoka" spremaju napad na drevni grad Palmiru, i spremni su da izvriše niz terorističkih akata u roku od jedne sedmice, naveo je ruski Centar za pomirenje.

- Cilj militanata bio bi sprovođenje niza terorističkih napada u okolini grada Palmire kako bi obezbedili prolaz glavnih snaga od oko 300 militanata da bi preuzeli grad tokom sledeće nedelje - navodi se u izveštaju centra.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, militanti, zarobljeni od strane snaga sirijske vlade, tvrde da su ih američki instruktori obučavali u logoru u blizini američke vojne baze u Al-Tanfu. Informacije prate izveštaje o sukobima između sirijskih trupa i terorista jugoistočno od grada Palmire.

- Danas je 36 kilometara jugoistočno od grada Palmire, izbio sukob između sirijskih vladinih trupa i grupe militanata koji su pokušali da pristupe gradu Palmiri iz pravca Tanfa. Kao rezultat sukoba, dvojica terorista su poginula, još dvojica su zarobljena i u toku je njihovo ispitivanje - javilo je rusko Ministarstvo odbrane. Rusko Ministarstvo odbrane takođe je naglasilo da nije imalo izveštaje o operacijama protiv ID koje su sprovele SAD u regionu.



Koalicija pod vođstvom SAD sprovodi vojne operacije protiv terorističke grupe ID u Siriji i Iraku. Međutim, aktivnost koalicije u Siriji nije odobrena od strane vlade predsednika Bašara Al Asada ili Saveta bezbednosti UN.

Mapa iznad: Militanti FSA podržani od strane SAD, poznatiji i kao “Lavovi Istoka” – zelena boja, Sirijska arapska vojska (SAA), Hezbolah, ruska vojska, IRGC (Iranske snage), Liva Kuds (Palestinci) i iračke šiitske formacije – crvena boja.

Drevni grad Palmira osvojena je od terorističke grupe Islamska država (ID) 2015. godine, ali godinu dana kasnije sirijske snage su, uz podršku Rusije, ponovo preuzele kontrolu nad Palmirom. Međutim, militanti ID ponovo su osvojili grad krajem 2016. godine, pa ga je konačno oslobodila sirijska vojska uz pomoć Rusije u martu 2017. godine.

O trenutnoj situaciji u istočnoj Svejdi više pročitajte OVDE.

Izvor: sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Amerikanci su govorili da će napustiti Al Tanf samo u dogovoru sa Rusima

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA