Najnovije

UDAR NA SLOBODU ŠTAMPE! Uhapšeni novinari zbog pisanja o korupciji i kriminalu u policiji (FOTO/VIDEO)

Policija je juče popodne uhapsila dva novinara.

Hapšenje (foto: Pixabay)

Da se zapadne zemlje ponašaju po principu “korila koza ovcu” odavno znamo, a najnoviji primer je akcija britanske policije, koju bi ona prva osudila da se desila u nekoj drugoj zemlji. 

Britanci sebi daju za pravo da ograničavaju slobode štampe.

Dvojica novinara uhapšeni su zbog sumnje da su od policijskog obudsmana u Severnoj Irskoj ukrali dokumente koje su koristili u dokumentarnom filmu u kojem se pominje navodna umešanost policije u zataškavanju ubistva šest navijača u selu Lafinislend 1994. godine.

Policija je saopštila da su novinari oslobođeni uz kauciju, a sud je privremeno zabranio pripadnicima bezbednosnih službi da pregledaju zaplenjene materijale i dokumenta.

U dokumentarnom filmu iz prošle godine pod nazivom "Nijedan neprevrnut kamen" navode se podaci o pripadniku protestantske paravojne jedinice za koje policija veruje da je ubio šest fudbalskih navijača 1994. godine.

U filmu se iznose detalji o navodnoj policijskoj saradnji što je policijski ombudsman pominjao u svom izveštaju iz 2016. godine. Niko nije krivično odgovarao za ubistva.

Novinari su uhapšeni u zajedničkoj akciji policije Severne Irske i regiona Duram.

Producent dokumentarnog filma Aleks Gibni smatra da su novinari uhapšeni, jer su dobro obavljali svoj posao.

- U filmu se govori o neuspehu policije da na odgovarajući način istraži masakr u Lafinislendu i traži se odgovornost osumnjičenih ubica. Šta je policija uradila? Da li su otvorili istragu o ubistvu? Ne, uhapsili su one koji su govorili istinu - kaže Gibni.

Pripadnik protestantske paravojske ubio je 18. juna 1994. godine u baru "Hajts" u Lafinislendu šest osoba. On je nasumično otvorio vatru na goste koji su na televiziji gledali fudbalsku utakmicu Svetskog prvenstva između Irske i Italije.

OVDE pogledajte kako su Huti rasturili Saudijce.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sloboda štampe

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA