Najnovije

Teče prelomnih 168 sati za rešenje kosovskog čvora? Evo šta nas sve čeka ove nedelje

Pažnja domaćih, ali i svetskih zvaničnika, usmerena je na petak, kada će biti održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija.

Kosovo (Foto: Jutjub)

Septembar se gleda kao na mesec u kojem se ulazi u završnu fazu dijaloga Beograda i Prištine. Pažnja domaćih, ali i svetskih zvaničnika, usmerena je na petak, kada će biti održan sastanak predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija, a čak i ukoliko se ne dođe do konačnog rešenja, stručnjaci tvrde da bi svakako mogle biti poznate konkretnije stvari u vezi sa rešenjem "kososvkog čvora".

Zašto je u interesu Srbije da što pre reši kosovsko pitanje? Vreme radi za Albance, sve nas je manje na KiM

Napori opozicije da se Tačiju "vežu ruke" u pregovorima sa Srbijom, doveli su do toga da se za sutra zakaže vanredna sednica kosovskog parlamenta gde će predstaviti Nacrt rezolucije koja će onemogućiti predsednika privremenih kosovskih institucija da u Briselu razgovara o razgraničenju.

Iako on ni do sada nije imao podršku, to ga nije sprečavalo da vodi pregovore u Briselu, a mediji su preneli da je opozicija na Kosovu spremna da izađe na ulice, ukoliko Skupština ne usvoji rezoluciju.

- Na sednici će se raspravljati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, u Briselu 7. septembra i obavezama predsednika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, ukoliko na dnevnom redu bude "razmena teritorija" ili "korekcija granica" - rekao je predsednik parlamenta Kadri Veselji, a preneli prištinski mediji.

Uoči održavnaja sutrašnje vanredne sednice, danas je doneta odluka o sastavu tima koji će u Briselu voditi dijalog sa Srbijom.

Za sutra je zakazana vanredna sednica kosovskog parlamenta gde će predstaviti Nacrt rezolucije koja će smanjiti Tačijeva ovlašćenja-Foto: Tanjug/AP
Fatmir LJimaj će, kao šef pregovaračkog tima, predvoditi delegaciju Prištine, a članovi takozvane "Ekipe jedinstva" biće i zamenik premijera i zamenik šefa pregovaračkog tima Enver Hodžaj, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, zamenik premijera Dradan Gaši, ministar javne uprave Mahir Jagdžilar i šef kabineta premijera Avni Arifi.

I dok prištinski mediji uveliko pričaju o tome da je Hašim Tači "skrajnut" iz daljeg nastavka pregovora, prištinski politički analitičar Astrit Gaši ocenjuje da imenovanje zamenika premijera Fatmira LJimaja nema nikakvog realnog efekta i da će pregovore u ime Prištine i dalje voditi predsednik Kosova Hašim Tači.

SAD menja politiku prema Srbiji i Kosovu

Treba imati u vidu da Amerikanci su ključan faktor u kreiranju politike na Kosovu, tako da bilo kakva odluka skupštine ne mora biti presudna, već će "poslednju reč" imati Vašington.

Promena politike SAD dala je Srbiji "vetar u leđa" jer se od stava da je pitanje KiM zauvek rešeno  priznanjem nezavisnosti Kosova, došlo se do toga da se prvi put pokazuje razumevanje za interes Srbije što potvrđuje i nedavna poseta američkog ambasadora, Kajla Skata Prištini.

- Ne možemo da govorimo o dugoročnom rešenju tog problema bez direktnog dogovora između rukovodstava Beograda i Prištine. To je naš cilj, to je cilj Briselskog dijaloga uopšte. Mi ćemo činiti ono što je u našoj moći, da sugerišemo i predložimo stvari, ili da smirimo situaciju kada je to potrebno i gde imamo uticaj. Na kraju krajeva, to mora biti direktan dogovor između Beograda i Prištine - rekao je on.

U prilog ovoj tvrdnji ide i telefonski poziv pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela. On je telefonirao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima Srbije i SAD, o evropskom putu Srbije i o dijalogu Beograda i Prištine.

Sve oči uprte u Brisel i sastanak Vučića i Tačija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači sastaće se 7. septembra u Briselu, što će biti njihov treći susret u proteklih nekoliko meseci.

Sa Tačijem i Vučićem će se kao prethodnih puta sastati visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, koja je rekla da veruje da postoji realna šansa za postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije narednih meseci.

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Ðukanović rekao je da veruje da će razgraničenje Srba i Albanaca biti jedna od tema predstojećeg dijaloga nakon čega će u široj javnosti biti mnogo više informacija o tome kako će izgledati sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine.

Kada je reč o razgraničenju, skreće pažnju da" postoje limiti u opredeljenosti vodećih aktera međunarodne zajednice po ovom pitanju. "

- Sa jedne strane imamo nešto fleksibilniji stav SAD, dok je, pre svega Nemačka, izrazila jedan prilično krut stav po tom pitanju. U ovom trenutku možda ne bi ni trebalo stavljati poseban akcenat na to pitanje, već da se proces dijaloga nastavi i da rezultira konačnim sporazumom - naglasio je on i dodao da u narednih nekoliko nedelja ili meseci možemo očekivati zajedničku aktivnost EU i SAD da dođe do sporazuma Beograda i Prištine.

Ova runda razgovora između Vučića i Tačija dogodiće se samo dan pre nego što je srpski predsednik planirao da otputuje u južnu srpsku pokrajinu. On će se na Kosovu zadržati dva dana, gde će se obratiti Srbima koji žive u južnoj srpskoj pokrajini gde će, kako je rekao, "održati najvažniji govor u životu".

- Neki su me pitali: "Milošević je imao Gazimestan. Šta ćeš ti, Vučiću, da imaš u Mitrovici?" Ja ću da razgovaram svakako sa građanima. Milošević je sigurno imao dobru nameru, ali se to pretvorilo u suprotnost, zato ne može da nosi istorijske zasluge - ocenio je Vučić, ističući da je budućnost najbitnija i za Srbe na Kosovu i za celu Srbiju.

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, 8. i 9. septembra, biće najsadržnija i najsveobuhvatnija najavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić i potvrdio da će tokom dvodnevne posete biti izneti neki od najznačajnijih stavova po pitanju odnosa Srbije prema Kosovu.

Naveo je da će Vučić tada posetiti sve srpske oštine na severu KiM, ali i građane južno od Ibra razgovarati sa građanima u Lešku, Zubinom Potoku, Zvečanu, obići jug, boraviće u srpskim enklavama i pojedinim sredinama u kojima nijedan srpski predsednik i zvaničnik nije ulazio.

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, 8. i 9. septembra, biće najsadržnija i najsveobuhvatnija-Foto: Tanjug/Zoran Žestić
- Nema sumnje da će po broju lokacija koje će predsednik posetiti ovo biti najobimnija poseta, a po broju ljudi i temama svakako najsadržajnija, jer će razgovarati sa zaposlenima u zdravstvu, prosveti, privredi, meštanima širom KiM - rekao je on.

Ova poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića veoma značajna za Srbe koji žive u južnoj srpskoj pokrajini, jer će se ukazati koje su mogućnosti i limiti sa kojima se Srbija suočava u procesu dijaloga, objašnjava potpredsednik Centra za spoljnu politiku.

- Veoma je značajno da se ukaže koji su to potencijalni putevi za rešavanje ovog pitanja, pre svega za poboljšanje položaja, kako srpskog naroda na KiM, tako i položaja Srpske pravoslavne crkve, rešavanje imovinskih pitanja, pitanja koja su i dalje otvorena i nedovoljno definisana - naveo je Ðukanović i objasnio da se proteklih nekoliko nedelja radi na ubrzanju procesa dijaloga između Beograda i Prištine.

Pročitajte OVDE šta kaže Marko Jakšić o dolasku Vučića na Kosovo.

Izvor: telegraf.  rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vukadinović: Vučićev odlazak na Kosovo - "antigazimestan".

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA