Najnovije

KLJUČNO PITANJE: Tračak pravde za Mladića?

Ključno pitanje koje se nameće nakon izuzeća trojice od petorice sudija Žalbenog veća u procesu protiv generala Ratka Mladića (76) je da li će to dovesti i do promene prvostepene presude kojom je bivši komandant Glavnog štaba VRS osuđen na doživotnu kaznu zatvora.  

Ratko Mladić (Foto: Jutjub)

NJegov sin, Darko Mladić kaže da je još rano za bilo kakav zaključak.

- Tek smo dobili ovu odluku koja je na francuskom i na 240 strana. Kada je bude naš pravni tim prouči znaćemo šta se dalje može učiniti - kaže Darko Mladić, koji ističe da je ovo prvi put da je u procesu protiv njegovog oca doneta odluka u skladu s međunarodnim pravom i strukom.

On navodi da je ovo svojevrsna prekretnica koja daje nadu da će general imati pošteno suđenje. Sve ove godine tražili su jedino da se i dokazi odbrane ocenjuju i prosuđuju prema merilima pravne struke i međunarodnih propisa i zakona.

Haški apsurdi

I generalovi advokati su uzdržani oko prognoze, ali se nadaju da će on imati mnogo pravednije suđenje.

- Nema dileme da je odluka Žan- Kloda Antonetija da izuzme Merona, Ađijusa i Daćuna iz odlučivanja o konačnoj presudi, utemeljena u pravu. Međutim, mi smo i u prvostepenom postupku podnosili brojne podneske koji su utemeljeni u činjenicama, čak smo tražili i izuzeće sudija po apsolutno istom principu, ali to tada nije uvaženo. To jasno govori o dvostrukim standardima Tribunala - ističe advokat Branko Lukić.

Goran Petronijević, pravni savetnik Radovana Karadžića, podseća da nisu uspeli da izdejstvuje izuzeće sudije Alfonsa Orija zbog sukoba interesa. Naime, Ori je bio advokat odbrane u jednom od ranijih predmeta. Tri godine kasnije, kada je istovetan zahtev podnela i odbrana generala Mladića, i oni su odbijeni. Petronijević kaže da je takvih apsurda u Haškom tribunalu bilo previše i dodaje da je teško prognozirati kako će ova izuzeća sudija doprineti konačnoj sudskoj odluci u predmetu Mladić.

Sudije bez hrabrosti

- Nema dileme da su sada mnogo veće šanse da se donese pravna, a ne politička presuda, ali to nije i garancija. Činjenica je i da se vremena menjaju i da kod Amerikanaca više nema ranijeg entuzijazma za rad Tribunala. Međutim, niko ne zna ko su novoizabrane sudije, da li su uopšte upoznati s ovom tematikom i jesu li nezavisni, a u dosadašnjim postupcima uverili smo se da nisu - objašnjava Petronijević i navodi da je dobra vest što je u Žalbenom veću sudija Priska Matimba Nijambe.

Naime, u procesu protiv generala Zdravka Tolimira ona je bila protiv osuđujuće presude, a u izdvojenom mišljenju navela je i da ne postoje dokazi da je u Srebrenici počinjen genocid.

Borivoje Borović, advokat koji je oslobodio prvog Srbina u Hagu, kapetana Miroslava Radića, ne deli optimizam.

- Izuzećem trojice sudija ispoštovan je jedan od osnovnih principa međunarodnog prava i Statuta Haškog tribunala, ali se plašim da suštinski to neće ništa promeniti u konačnoj presudi Mladiću. Čitav rad ovog suda suštinski je bio posvećen dokazivanju krivice za genocid i udruženi zločinački poduhvat jednog naroda. Sumnjam da će ove sudije imati hrabrosti da se suprotstave strategiji na kojoj je počivao rad Tribunala - ističe Borović.

Kadija te tuži, kadija ti sudi

Darko Mladić ističe da je prvostepeno sudsko veće ne samo ignorisalo sve dokaze odbrane, već je i presuda zasnovana na neverovatnom presedanu u međunarodnoj sudskoj praksi.

- Alfonso Ori je obrazlažući presudu, kao dokaz krivice mog oca, naveo zaključke iz završne reči tužioca. To je neverovatno u sudskoj praksi - kaže Mladić.

Hronologija procesa

- General Ratko Mladić uhapšen je 26. maja 2011. u selu Lazarevo, 80 kilometara od Beograda.
- Haškom tribunalu je izručen pet dana kasnije, a pred sudom se prvi put pojavio 4. jula iste godine.
- Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine.
- Prvostepena presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor doneta je 22. novembra prošle godine.

Još bez prava na lečenje

Goran Petronijević očekuje da bi sada moglo da se bolesnom generalu Mladiću omogući lečenje u Srbiji ili Rusiji.

- Iskreno želim da verujem da će mu u tom pogledu novo sudsko veće izaći u susret, jer to nije ni pravno, ni političko, već isključivo humanitarno pitanje - naglašava Petronijević.

Advokat Lukić kaže da će odbrana razmotriti opciju da predoči novom Žalbenom veću i sve odluke koje su donele izuzete sudije. Među njima je ključna ona kojom je odbijeno lečenje generala u Srbiji.

Da podsetimo, utvrđeno je da je tokom godina skrivanja general preživeo najmanje dva moždana udara i da ima niz drugih hroničnih zdravstvenih problema. Međutim, Haški tribinal je odbio sve zahteve da mu se dozvoli lečenje u Rusiji i u Srbiji. Lekari specijalisti iz Rusije i Srbije su u nekoliko navrata pokušali da pregledaju generala, ali su doživeli potpunu opstrukciju zatvorskog doktora.

Pročitajte OVDE kako je to Vučić nadigrao Prištinu?

Izvor: vesti. online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić je, pred haškim sudom, tvrdio da ga je taj „lažni” sud, koji „ne priznaje”, osudio na doživotni zatvor „na pravdi Boga” zato „što je svoj narod i državu branio od NATO”.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA