Najnovije

OD KUBE DO JEMENA: Tenk koji je uspeo da obori američki avion, a druge tenkove slao u rashod (VIDEO)

Laos je u Rusiju vratio 30 potpuno operativnih tenkova T-34-85, koji su od 1987. bili u službi vojske te zemlje. Ovi tenkovi će se kao simbol pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom koristiti na izložbama i u raznim filmskim scenama.

T-34 (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Pored Laosa, postoje i mnoge druge zemlje koje su nastavile da koriste T-34 nakon Drugog svetskog rata.

Posle rata Tenk T-34-85 je ostao u službi četrdeset država u Evropi, Americi, na Bliskom Istoku, u Aziji i Africi i učestvovao u većini regionalnih ratova i sukoba u drugoj polovini 20. veka, iako nije uvek operisao na prvoj liniji. Jednostavnost njegove upotrebe, pouzdanost, dobra kombinacija oklopa, naoružanja i manevarske sposobnosti, kao i bogato borbeno iskustvo, učinili su T-34-85 opasnim protivnikom, čak i za najsavremenije ratne mašine.

T-34 je široko korišćen u prvim mesecima Korejskog rata protiv neprijatelja koji je imao nadmoć iz vazduha i nadmašio je kvalitet drugih oklopnih vozila. U takvim uslovima borbe, tenkovi sovjetske proizvodnje pogodili su 34 američka tenka, od kojih je 15 potpuno rashodovno i izbačeno iz upotrebe, jer nisu mogli da ih poprave.

Vredi napomenuti da su SAD pretrpele prvi gubitak u vazduhi usled dejstva T-34-85 3. jula 1950. godine. Kada su amerikanci napali severnokorejsku kolonu, posade tenkova su im uzvratile, i avion majora Amosa Sladera bio je potpuno uništen.

Tokom Sueske krize 1956. godine, egipatski tenkovi T-34-85 borili su se ravnopravno sa izraelskim Šermanom i francuskim AMKЅ-13.

Tenkovi T-58 (kineska kopija T-34-85) pokazali su se u Vijetnamskom ratu, a najefikasniji su bili u akcijama iz zasede.

Tokom 1961, godine, sovjetski tenkovi su dokazali svoju visoku efikasnost na Kubi tokom borbi u Zalivu Svinja. Žestokim kontranapadom, Kuba je porazila osvajače za dva dana. U poslednji odbrambeni bastion, grad Plaja Giron, prvi koji je ušla je tenkovska grupa T-34-85 kojom je komandovao Fidel Kastro.

Ovi tenkovi su takođe učestvovali u drugim sukobima: državni udar 1962. u Jemenu, Šestodnevni rat 1967., turska invazija na Kipar 1974. godine, građanski ratovi u Angoli i Avganistanu. Od 1990. godine.

Zbog nedostatka rezervnih delova i velikih troškova za održavanje, većina zemalja koje su koristile te tenkove počele su da ih koriste kao samohodna artiljerijska oruđa ili su ih zakopavale u tornju, pretvarajući ih u utvrđene položaje.

U ratu u bivšoj Jugoslaviji, 1991. godine, tokom borbi na jadranskoj obali, T-34-85 iz Hrvatske izdržao je dva protutenkovska pogotka Maljutke i uništio mnogo mlađi i moderniji srpski tenk T-55.

Danas T-34-85 ostaje u službi u Severnoj Koreji, Laosu, Kubi, Republici Kongo, Gvineji, Gvineji Bisao, Maliju, Nigeriji, Namibiji i Jemenu.

T-34-85 učestvuje u borbama u Jemenu na obe strane sukoba. Na internetu je bilo vido materijala o upotrebi ovog tenka u borbama između saudijske koalicije i hutskih snaga otpora. Vozila su uglavnom korišćena kao kvalitetna utvrđena mobilna vatrena pozicija za pešadijsku podršku.

U zaključku, treba napomenuti da su borbene sposobnosti T-34-85 imale uticaj na proizvodnju raznih drugih tenkova priznate sveta. Nije slučajno to da je televizijski kanal Diskaveri dao legendarnom “veteranu” najvišu poziciju u rangiranju najboljih tenkova svih vremena.

U kakvu tajnu akciju je krenula američka vojska, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA