Najnovije

Tramp objavio da će SAD uništavati i tuđe rakete koje nisu lansirane

Tramp je objavio da nova američka Strategije razvoja protivraketne odbrane predviđa instaliranje još 20 raketa persretača oko baze Fort-Grili na Aljasci.

Tramp (Foto: Jutjub)

Ovo znači da će ih SAD na Aljasci imati ukupno 64, a predsednik SAD je – predstavljajući u novu strategiju u Pentagonu – još rekao:

„Uz nove rakete-presretače moraju, naravno, da idu i radarii senzori potrebni za otkrivanje raketa koje bi bile lansirane prema našoj velikoj zemlji. Mi imamo ambiciju da napravimo protivraketnu odbranu koja će biti u stanju da zaštiti svaki grad na teritoriji SAD. Mi se nikada nećemo odreći tog svog prava“.

Tramp saopštio da će Sjedinjene Države raditi i na sistemu zaštite nacionalne teritorije od hipersoničnih i krstarećih raketa:

„Zaštitićemo američki narod od svih mogućih raketnih napada. Zato smo i izmenili svoju strategiju PRO. Želimo zaštitu i od hipersoničnih i krstarećih raketa. Naš sistem PRO mora biti u stanju da presretne svaku raketu koja bi mogla da bude lansirana prema SAD. Sa bilo koje tačke na planeti i u bilo koje vreme“.

U ovom kontekstu nije propustio ni da pohvali svoju vojnu nauku i industriju:

„Mi imamo uspeha u sferi hipersoničnih raketnih tehnologija. Mi ćemo i u tome uvek biti ispred svih ostalih“.

Kako se i moglo očekivati, američki lider nije propustio priliku da saveznicima iz NATO poruči da će morati da delimično plate nove  i povećane troškove za američku PRO:

„Te zemlje za NATO plaćaju manje od 1 odsto svog BDP. To je prilično nepošteno  jer Nemačka plaća tačno 1 odsto, a mi4,3 odsto od svog mnogo većeg BDP. Ne, mi više nećemo plaćati za druge niti im dozvoljavati da nas iskorišćavaju. Mi ćemo ostati u NATO, to je sigurno, ali sam drugim zemljama već saopštio da će morati da plaćaju“.

Dodao je da je za SAD prioritet da svoje sisteme PRO i tehnologije prodaju saveznicima da bi mogli sami sebe da štite: „Oni žele da plate za najbolje rakete na svetu i oni to već i čine“.

Indikativno je i da je Tramp objavio da će SAD – bude li neophodno – protivničke rakete uništavati i pre njihovog lansiranja.

Izričit je ovim povodom bio vd šefa pentagona Patrik Šanahan, takođe povodom nove Strategije PRO.

On je priznao da nove ruske i kineske hipersonične i krstareće rakete predstavljaju opasnost po SAD  i njihove saveznike.

Bez posebnog apostrofiranja, poručio im je: „Vidimo šta činite i preduzimamo mere“.

Šanahan je otkrio da Pentagon želi da raspolaže „novim potencijalom protiv novih pretnji“ i da njime „bolje pokriju Tihi i Indijski okean“.

Koalicija predvođena SAD bombardovala ID u Siriji! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić i Šešelj o Kosovu, Trampu i izjavama Albanaca

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA