Najnovije

Kako je Nataša Kandić ostala bez ulice na Kosovu

Božidar Šarković, jedini srpski odbornik u opštini Klina, ubedio albanske kolege da ulica dobije naziv po srpskom naučniku Nikoli Tesli.
Foto: Vikipedija

Foto: Vikipedija

Zahvaljujući upornosti Božidara Šarkovića, odbornika Građanske inicijative „Srpska”, najpoznatiji svetski naučnik Nikola Tesla juče je dobio svoju ulicu u opštini Klina na Kosovu i Metohiji. Predlog albanskih partija bio je da ulica u kojoj živi najveći broj Srba ponese ime Nataše Kandić, regionalnog koordinatora Rekoma i bivše direktorke Fonda za humanitarno pravo, što Šarković kao jedini odbornik srpske zajednice nije prihvatio. Posle višečasovne žustre debate u lokalnom parlamentu i 45-minutne pauze, Albanci su odustali od svog predloga i prihvatili da ulica dobije Teslino ime. Božidar Šarković kaže da je Komisija za imenovanje ulica opštine Klina, čiji je on član, pre dva dana, jednoglasno prihvatila da Nikola Tesla dobije ulicu u ovom gradu i da je taj predlog stigao juče pred opštinske odbornike. Međutim, on kaže da je bio iznenađen kada je video da su njegove albanske kolege umesto Nikolu Teslu predložile Natašu Kandić. „Oni su se složili da u delu opštine gde živi najveći broj Srba, od ukupno oko 80 koliko sada ima u Klini, ulica dobije ime po nekom srpskom velikanu. Ali, pošto su prespavali promenili su mišljenje i bili protiv Tesle. Predlog da to bude Nataša Kandić albanski odbornici pravdali su time da je upravo ona zaslužna za promovisanje zajedničkog suživota Albanaca i Srba i da je zbog toga to najbolji predlog. Na sednici se povela oštra diskusija, ali nisam hteo da odustanem od toga da ulica dobije ime po Nikoli Tesli”, ističe Šarković. Na njegovu primedbu da se imena ulica daju zaslužnim pokojnicima, albanski odbornici su objasnili da to ne mora uvek da bude slučaj i podsetili da ulice u gradovima širom Kosova nose imena Bila Klintona, Madlen Olbrajt, Veslija Klarka, DŽordža Buša, Tonija Blera… Šarković taj argument nije prihvatio naglasivši da žitelji Kline srpske nacionalnosti nemaju ništa sa radom Nataše Kandić i da je Nikola Tesla pravi izbor. Iako su lako mogli da ga preglasaju, albanski odbornici su na kraju prihvatili predlog srpskog kolege. Nataša Kandić je bila iznenađena kada je čula da ju je neko predložio da dobije svoju ulicu u Klini. S nepoverenjem je primila ovu informaciju, misleći da je možda neka šala u pitanju.  Poručila je kako ništa ne zna o tome i da je niko nije obavestio o predlogu da dobije ulicu u ovoj kosovskoj opštini. „Ulice dobijaju istaknuti pojedinci koji nisu živi pa mi nije jasno kako su mene predložili da dobijem ulicu u Klini. Dobro je da je ulica dobila ime po čuvenom naučniku Nikoli Tesli, jer nas dvoje ne možemo da se poredimo”, rekla je Nataša Kandić.
Pročitajte još:DEJAN LUČIĆ UPOZORAVA: Izbeglice iz severne afrike su RATNICI ISLAMSKE DRŽAVE!REAGOVANJA: Da li se to Bilt zalaže za etničko čišćenje Donbasa?!Britanski ambasador: „Neću da komentarišem sumanute teorije zavere!“
Izvor: Politika  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA