Najnovije

UGOVOR VREDAN ČETIRI MILIONA EVRA: Modernizuje se zastrašujuće srpsko borbeno vozilo! (FOTO/VIDEO)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je juče privredno društvo "FAP Korporacija" a.d. Priboj, gde je između tog preduzeća i Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane potpisan ugovor o modernizaciji borbenog oklopnog vozila Vojske Srbije, poznatijeg kao BOV.

Vulin u poseti FAP-u (Foto: Ministarstvo odbrane)

Nakon obilaska pogona montaže, gde su prikazane trenutne aktivnosti koje se vrše na vozilima za potrebe Vojske Srbije, ministar Vulin je rekao da su FAP i Priboj strateško opredeljenje Srbije i da je FAP ušao u jednu novu tehnološku ligu.

- Vojska Srbije se intenzivno oprema i jača. Ona čuva svoje postojeće kapacitete, svoje postojeće sposobnosti, ali ih i značajno unapređuje. Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić je bio veoma jasan - vojska mora da bude snažnija, mora da bude jača, naši vojnici moraju da rade na novim i savremenim sredstvima, a za to nam je itekako potreban FAP.

Ministar Vulin naglašava da Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem neće dozvoliti da FAP prestane da postoji, niti da se u Priboju ne živi dobro, da se ne razvija, i ne unapređuje.

- Sa velikim ponosom moram da kažem da je FAP ušao u jednu potpuno novu tehnološku ligu. To je veliki napredak za nas da je FAP u stanju da  se modernizuje i da, ono što je do njega, u potpunosti unapredi borbeno oklopno vozilo pešadije, da je u stanju da remontuje naše „ognjeve“, da na veoma zahtevnom tržištu uvek bude prvi i da uvek bude u stanju da ispuni svaki zahtev Vojske Srbije - rekao je ministar Vulin.

On je dodao da će do kraja ove godine FAP samo sa Vojskom Srbije ugovoriti oko četiri miliona evra, što garantuje i opstanak FAP-a i ljudi u Priboju.

- Na FAP-u je da radi, a na nama je da obezbedimo sredstva, da obezbedimo da ova fabrika postoji i funkcioniše. Vojska Srbije će nastaviti da se intenzivno oprema, intenzivno jača i uvek, na prvom mestu, od domaćeg proizvođača. Uvek ćemo birati, kad možemo da biramo, domaću pamet i domaće znanje, jer samo ono što sami proizvedemo to je zaista naše i to niko ne može da vam oduzme. Vojska Srbije u najvećoj meri mora da bude oslonjena na domaće proizvođače - istakao je ministar Vulin.

Prema rečima v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenada Miloradovića, FAP sa Ministarstvom odbrane ima sedam potpisanih ugovora, a danas potpisani - osmi ugovor, najznačajniji je u tehnološkom smislu. Tim ugovorom FAP ulazi u sistem integratora borbenih oklopnih vozila - naglašava Miloradović i dodaje da su osnovna konstrukciona rešenja koja su primenjena na BOV vozilima intenzivno testirana, isprobana i da su zadovoljila sve kriterijume Vojske Srbije.

Miloradović je najavio planove da se sve što je potrebno u širokom dijapazonu oklopnih točkaških vozila za potrebe Vojske Srbije izrađuje u FAP-u i da će to društvo imati priliku da integriše radove brojnih drugih kooperanata širom Srbije,  pre svega stručnjaka Vojnotehničkog instituta i drugih razvojnih institucija u Srbiji. Za modernizovano borbeno oklopno vozilo BOV-KIV, koje treba da bude jedno od osnovnih sredstava komandanata pešadijskih, artiljerijskih i izviđačkih jedinica, Miloradović naglašava da je jedan od najznačajnijih projekata Vojske Srbije i da će ta vozila biti opremljena skupocenom komandno-informacionom opremom, koja svojim sistemima treba značajno da unapredi sposobnosti Vojske Srbije.

Generalni direktor „FAP Korporacije“ Ranko Vuković istakao je da će potpisanim ugovorom između FAP-a i Uprave za odbrambene tehnologije, čija je vrednost 220 miliona dinara, Vojska Srbije dobiti modernizovana vozila, a FAP posao. Vuković podseća da je FAP do sada radio brojne modernizacije na vozilima Vojske Srbije i po pitanju kvaliteta i sigurnosti, ali da je od danas, prvi put u istoriji FAP-a dobijeno integrisanje i modernizacija borbenog sistema. Kako kaže, za radnike FAP-a je veliko priznanje što su stekli poverenje Vojske Srbije da urade jedan veoma složeni posao.

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović istakao je da je FAP osnov za opstanak i razvoj Priboja i da svojim posetama tom preduzeću ministar Vulin pokazuje svoje, ali i opredeljenje države da se pomogne Priboju. Novi ugovor ohrabrujuća je vest za građane Priboja, poručuje Rvović i kaže da i kada su Pribojci izgubili veru u Priboj, predsednik Srbije nije, već je insistirao da Priboj mora biti strateško opredeljenje Srbije, da mora opstati i biti dobro mesto za život.

Narodni poslanik iz Priboja Krsto Janjušević zahvalio je predsedniku Republike Srbije i Vladi Srbije na stalnim naporima da FAP bude bliži namenskoj industriji, konkurentna firma koja isporučuje kvalitet i da radnici FAP-a imaju pristojne plate. On je rekao da je opremanje borbenih oklopnih vozila Vojske Srbije visoko sofisticiranom tehnologijom za FAP zadatak koji je na novom tehnološkom nivou i da će ako FAP položi taj ispit uslediti i novi ugovori.

Obilasku "FAP Korporacije" prisustvovali su i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Mladen Vuruna, koji je u ime Ministarstva odbrane danas potpisao ugovor i načelnik Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.

Šiptari ubacuju svoje borce Islamske države u našu zemlju kao izbeglice! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: mod.gov.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA