Najnovije

POLJACI U PANICI: Tramp je izdao Kurde, prodaće i nas...

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da Turskoj da zeleno svetlo za vojnu operaciju na severu Sirije izazvala je burne reakcije u Poljskoj. Poljski mediji počeli su da pišu o "izdaji Kurda" i da im je Tramp "zabio nož u leđa".

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

U isto vreme, mnogi novinari i političari izrazili su bojazan da bi Vašington mogao učiniti isto s Varšavom, što je vrlo verovatno ako podrška Poljskoj odjednom prestane biti američki nacionalni interes.

Najžešće su na "izdaju Kurda" reagovali liberalni mediji i dnevni listovi. Tako je Njusvik Poljska objavio članak pod naslovom "Tramp je izdao Kurde i ništa ga neće sprečiti da proda Poljsku Moskvi".

"Izdaja saveznika SAD nas tera da razmišljamo o temeljima naše bezbednosti. Šta će se dogoditi ako Rusija bude zahtevala ekstrateritorijalni koridor kroz Poljsku?", piše ovaj list.

Gazeta Viborča je objavila tekst s naslovom: "Tramp je izdao Kurde. Hoće li izdati i Poljake?"

"Način na koji su SAD iskoristile svoje saveznike trebalo bi da bude upozorenje za poljsko vodstvo, koje tako uporno traži naklonost američkog predsednika", rekao je politikolog Bartoš Velinski.

Novinar popularne internet publikacije Onet, Andrej Gajci nazvao je Trampovu odluku "nožem u leđa" Kurdima i pozvao je Varšavu "da ne zaboravi da su Poljaci i 1945. godine bili izdani od zapadnih saveznika".

"Takođe se postavlja važno pitanje hoće li Tramp napustiti svog evropskog saveznika kada bude smatrao da ulaganje u Poljsku više ne služi američkim interesima? To se ne može isključiti, iako se, obzirom na brojne interese koje Varšavu i Vašington danas povezuju i činjenicu da pripadamo NATO, možemo sigurno radovati samo tuđoj nesreći", napisao je Gajcy.

Bolnu temu "izdaje" nastavila je poljska publikacija Vojsko njuz, koja specijalizovana za vojna i odbrambena pitanja. Tamo je povučena analogija između izdaje Poljske od strane zapadnih saveznika tokom Drugog svetskog rata i trenutnih događaja u Siriji.

"Niko poput Poljaka ne zna šta znači izdaja od strane saveznika. Francuzi i Englezi ostavili su nas 1939. na milost i nemilost neprijatelju. Nakon 80 godina je američki predsednik ponovio "podvig" naših "saveznika". Da, nadmašio ih je, izdao je Kurde koji su se borili i umirali zajedno s Amerikancima", navodi se u poljskom vojnom časopisu.

Polityka je pisala o lekcijama za Poljsku koje su proizašle iz napada Turske na Kurde.

"Nemojte se zavaravati. Kad se zaista ozbiljni interesi bace na vagu, možemo biti žrtvovani u ime nečeg važnijeg. Baš kao i Kurdi. To je jedino čega se morate sećati, kako ne biste bili toliko razočarani kobnom spoznajom da u politici nema osećaja. Postoje samo interesi", rekao je novinar Mixal Fiher.

Portal Virtualna Polska objavio je intervju s Maciejem Milzanovskim, veteranom iračke misije i stručnjakom za bezbednost sa Univerziteta za informatičke tehnologije i menadžment. Posebna pažnja posvećena je objavi Donalda Trampa da SAD neće zaštititi Kurde u Siriji, budući da su od njih udaljeni 7.000 milja. Prema bivšem vojniku, izjave i postupke američkog vođe treba smatrati upozorenjem za Poljsku, koja je od Amerike udaljena oko 7.000 kilometara.

"U jednoj od objava na Tviteru Tramp je objasnio da Turci i Kurdi vekovima ratuju, pa neka sami rešavaju svoje probleme. S istim uspehom mogao bi da kaže istu stvar u situaciji kada Rusija napadne Poljsku. Tada će se uzimati u obzir i isključivo ekonomski interesi", zaključio je on.
 
Internet izdanje "VPravo", koje se smatra krajnje desnim, komentarisalo je Trampovu izjavu da se "želi boriti samo tamo gde je za njega isplativo".

"Nije moguće jasnije reći da Amerikanci nikoga neće zaštititi u ime ideala ili zato što su im nešto obećali. Važni su samo poslovni i američki interesi. Za poljske vlasti, koje mašu sloganom "snažno u savezima", Trampova odluka bi trebala biti signal upozorenja. Čim postane neprofitabilan, svaki se savez može raspasti. Amerikanci neće ginuti za Kurde. Žele li ginuti za Poljake? Nema šanse, čak ni u šali. Ako se ne možemo sami zaštititi, onda nas niko neće zaštititi. Poljaci bi to trebali razumjeti", stoji u komentaru ovog portala.

Nedavni događaji u Siriji izazvali su u svakom slučaju brojne kritike u Poljskoj, bilo s leve ili desne strane, a sve su usmerene protiv vladajuće stranke Pravo i pravda, koja vodi isključivo proameričku politiku i zalaže za izgradnju "Trampove zemlje". 

Međutim, takva kritika verovatno neće imati učinka, s obzirom na to da su, počevši od 1989. godine, poljske vladajuće elite zapravo odustale od bilo kakvog subjektiviteta u međunarodnoj areni i na području obrane, pretvarajući svoju zemlju u instrument spoljne politike SAD. 

Ako je Poljska do 1989. bila vazal Sovjetskog Saveza, nakon te godine i naknadnim raspadom Varšavskog ugovora i "sovjetskog carstva" je zemlja samo zamenila vladare, ne uživajući ni dana punog nacionalnog suvereniteta.

Što se tiče događaja s Kurdima, to bi bio sam vrh ledenog brega koji dokazuje prostu činjenicu da u politici nema osećaja i postoje samo interesi. 

Za Poljake je sreća što Rusi u ovom trenutku niti imaju iracionalnih težnji, niti interesa da napadnu Poljsku, stajao iza nje Vašington ili ne. Kada se rasporede raketni sistemi u Poljskoj i ako dođe do neželjenog incidenta kojeg će ruski napredni radari prepoznati kao pretnju nacionalnoj sigurnosti, tada će istog trenutka uslediti odgovor. 

To je ono o čemu bi Poljaci trebali razmišljati, a ne hoće li ih ili neće SAD braniti u slučaju "ruske agresije". Svidelo se to nekome ili ne, takav stav zastupa zastupnik Sejma radikalne poljske desnice Nacionalnog fronta Robert Vinitski, koji tvrdi da je za bezbednost Poljske najbolje voditi suverenu politiku u odnosima kako s Moskvom i Berlinom, tako i Vašingtonom, Tel Avivom i drugim glavnim gradovima, jer se niko ne može ograničiti na saradnju isključivo s jednom državom.

Pročitajte OVDE kako je Donald Tramp prošao u Siriji.

Izvor: Logicno. com

Bonus video

Srbija je u katastrofi a može biti i gore ! ! Hana Adrović

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete poručiti OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA