Najnovije

ZAPAD U ŠOKU, OVOME SE NISU NADALI: Asad i Rusi kontrolišu i obnavljaju čitav naftni i gasni sektor u zemlji

U sirijski naftni i gasni sektor neće ući nijedna kompanija iz zemalja koje su bile deo grupe „Prijatelja Sirije“, odnosno onih koje su izazvale, podsticale i pomagale islamsku pobunu i inostranu agresiju na Sirjsku Arapsku Republiku.

Asad (Foto: SANA)

Pojedine kompanije su imale koncesije za unosne poslove u Siriji, bez kojih su ostale zato što su sledile politiku američke uprave, Turske i zalivskih monarhija, koje su 2011. predviđale brzi pad „režima Bašara el-Asada“.

Proteklih godina je sirijska vojska oslobodila gasna polja i naftnu i gasnu infrastrukturu u istočnom Homsu i pokrajini Deir Ez-Zor, ali su ključna nalazišta nafte i gasa ostala istočno od Eufrata i u rukama sirijskih Kurda i njihovih američkih mentora.

Kako su se američki vojnici povukli iz Sirije, a Kurdi sklopili sporazum sa vladom u Damasku, centralne vlasti polako preuzimaju kontrolu nad ključnim poljima, naftovodima i postrojenjima koja su ranije bila u rukama „Islamske države“, a do pre nekoliko dana pod kontrolom JPG organizacije, odnosno američke vojske.

Potvrđeno je da su počeli radovi na obnovi na naftnim i gasnim poljima u sirijskoj provinciji Raka, kao i u “trouglu” između oslobođenih provincija Raka, Hama i Homs, rekao je direktor terenske uprave Al -Saura Ali Ibrahim.

Prema Ibrahimu, sve naftne bušotine i čitava infrastruktura na postrojenjima za obradu su potpuno uništene, dok su naftovodi uništeni delimično.

“Obnova polja će zahtevati puno posla i uključivanje velikih kompanija”, dodao je Ali Ibrahim.

Ibrahim je naglasio da je uništenje posledica vazdušnih napada američke koalicije, koja je bombardovala teritorije pod kontrolom terorističke grupe ID i prilikom tih napada projektilima gađala svaku bušotinu.

Samo se na polju Al-Saura, pre rata u Siriji, koji traje od 2011. godine, dnevno izvlačilo gotovo 6.000 barela nafte.

Kurdi se povukli iz zone bezbednosti, situacija se smiruje. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA