Najnovije

RASTU TENZIJE! RUSIJA UPOZORAVA: Postoji opasnost od razmeštanja američkih raketa na severu planete

Posle istupanja SAD iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa postoji realna perspektiva da će Amerika svoje rakete razmestiti na severnim širinama, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova za pitanja međunarodne saradnje na Arktiku Nikolaj Korčunov.

Ilustracija (Foto: army.mil)

Kako je pojasnio, SAD nastoje da osiguraju vojnu dominaciju kako bi kontrolisale resurse i transportne rute na Arktiku, i to pod izgovorom navodne pretnje od strane Rusije i Kine.

„Pod izgovorom ruske i kineske pretnje, Amerika namerava da osigura vojno-tehničku dominaciju sa ciljem da diktira svoje uslova iz pozicije sile“, upozorio je.

Korčunov je kao primer naveo aktivnosti Vašingtona po pitanju razvoja globalnog sistema protivraketnog štita, u okviru kojeg do 2023. godine nameravaju da na Aljasci razmeste dodatnih 20 raketnih sistema, uprkos tome što se tamo nalaze već 44 jedinica.

Pored toga, naveo je, NATO je doneo odluku i da formira novu antlantsko-arktičku vojnu komandu sa ciljem da se poveća intenzitet sprovođenja vojnih vežbi u severnom regionu.

Korčunov je takođe rekao i da vojna aktivnost NATO-a na Arktiku, u koju taj vojni savez uključuje i neregionalne zemlje, utiče na porast vojno-političkih tenzija.

Rusija je za Zapad uragan, Turska cunami, a Kina izaziva „klimatske promene. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA