Najnovije

RUSKA VOJSKA PRVI PUT UŠLA U PRESTONICU ISLAMSKE DRŽAVE! Grad je oslobođen! Meštani sa radošću dočekuju Putinove trupe (VIDEO)

Ruske vojne snage dostavljale su hranu i pružile medicinsku pomoć stanovnicima Rake u prvoj takvoj humanitarnoj misiji čiji je cilj bio pomoć civilima koji se bore za opstanak u gradu u kojem besni rat.

Ruski konvoj u Siriji (Foto: Jutjub)

Prva kolona ruskih vojnih kamiona natovarena hranom i sanitetskim potrepštinama ušla je u ponedeljak u glavni grad severne sirijske provincije.

Jednom označen kao neslužbena prestonica ozloglašene Islamske Države, grad su 2017. godine osvojile sirijske Demokratske snage koje su podržale SAD godine, nakon što je tri godine proveo pod vlašću militanata. 

Međutim, ono što je na Zapadu nazvano "oslobođenjem" pretvorilo se u bedu za lokalno stanovništvo, budući da su dve trećine Rake praktično uništene u masovnoj kampanji bombardovanja koju je pokrenula koalicija predvođena SAD-om tokom četveromesečne bitke za grad.

"U 2017. godini socijalna i ekonomska infrastruktura Rake totalno je uništena operacijom koalicije koju predvodi SAD čiji je cilj oslobađanje", rekao je novinarima Vladimir Varnavski, službenik Ruskog centra za pomirenje, koji je u Raku stigao sa konvojem.

"Vazdušni napadi rezultirali su smrću hiljada civila." Takođe je skrenuo pažnju na činjenicu da radovi na čišćenju i deminiranju još uvek nisu završeni u gradu više od dve godine nakon što je oslobođen od terorista. Nedostaju i hrana, čista voda i sanitetski materijal.

Video snimak koji prikazuje dolazak ruskog konvoja prikazuje kamione kako se kreću prašnjavim putevima koji su nekada bile učice grada, a sada su okruženi ruševinama.

Čini se da su celi delovi grada sravnjeni sa zemljom, drugi su ozbiljno oštećeni. Međutim, život se polako vraća čak i ovim ruševinama. Na snimcima se vidi kako deca dočekuju kamione glasnim navijanjem i mahanjem rukama. Rusija planira da koordinira napore sa sirijskom vladom na obnovi infrastrukture u ovom gradu, kao što se već dogodilo u Damasku i Alepu.

Za sada je ruska vojska postavila ispostavu u Raki radi isporuke humanitarne pomoći meštanima. Prema Varnavskom, vojska je u ponedeljak podelila „nekoliko hiljada obroka hrane“ među meštanima, dok su im ruski lekari pružali medicinsku pomoć.

„Ovo su samo prvi koraci koji imaju za cilj stabilizaciju situacije i rešavanje humanitarne krize“, rekao je Varnavski.

Nepoznate letelice bombardovale Siriju, više o tome pročitajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA