Najnovije

VLADIKA JOANIKIJE POZVAO SVE VERNIKE: Okupimo se u Nikšiću 21. decembra na velikom Predbožićnom narodnom saboru!

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije služio je u 24. nedjelju po Duhovima, na praznik Svetog mučenika Platona, 1. decembra 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi. On je top prilikom pozvao vjerni narod na  veliki Crkveno-narodni sabor u Nikšiću 21. decembra.

Episkop Joanikije (Foto: Jutjub)

Sasluživalo je više sveštenika i sveštenomonaha Eparhije uz molitveno učešće brojnog vjernog naroda.

Episkop Joanikije, je sabranima saopštio rezultate koje je Crkva postigla u zaštiti svojih prava kod države Crne Gore, objavljeno je na sajtu Eprahije.

Po riječima Vladike Joanikija „u pravnom smislu, apsolutno, potpuno i do kraja, je razobličena zla namjera, manifestovana, najprije, kroz Nacrt zakona o slobodi vjere, potom kroz Predlog zakona o slobodi vjere“, ali to, smatra on, nije bio Nacrt, niti Predlog zakona o slobodi vjere, nego plan nove otimačine crkvene zemlje i hramova Božjih.

„Htjela je naša vlast, ja u ovom slučaju ne poistovjećujem državu i vlast, mi državu poštujemo, poštujemo i vlast koju je ovaj narod izabrao, ali smo dužni pred i Bogom, i pred svijetom, i pred državom i pred potomstvom, da branimo svoja prava. Bez obzira što je na idejnom planu, na planu nauke i struke, vlast potpuno razobličena, ona ima namjeru da taj zakon sprovede“, rekao je vladika Joanikije.

Podsjetio je da je istu namjeru vlast imala i ljetos, ali je, kako je kazao, zaustavio veliki Trojčindanski narodni skup u Podgorici.

„Tom prilikom smo zajednički kao arhijereji, sveštenici, monasi, monahinje, vjerujući narod, i staro i mlado, zajedno, jednim ustima podigli glas protiv nepravde. To je skrenulo pažnju domaće, a posebno inostrane javnosti Evrope, pa čak i Amerike, gdje se kulturni, civilizovani svijet čudi kako neko može Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, koja slavi 800 godina od utemeljenja, danas oduzimati hramove i prinuđavati je da se registruje kao sekta, kao neka novoosnovana vjerska zajednica, da time poništi svoju istoriju i sve što je radila kroz ovih 800 godina“, naveo je Preosvećeni Episkop.

Zapitao je kako je moguće da se u jednoj državi daju sva prava putem ugovora katoličkoj Crkvi, islamskoj i jevrejskoj zajednici. Sa njima je država potpisala ugovore i garantuje im sve, a pravoslavnu Crkvu, kao najbrojniju u Crnoj Gori i koja je stvarala ovu državu, ponižava i dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na prethodno pomenute.

„Htjela je naša vlast da se pred svijetom pokaže kako je demokratski raspoložena, da poštuje vjere, njeguje harmoniju među vjerama i kako su sve vjere ravnopravne, pa je sa ovim trima potpisala, eto, Jevrejska zajednica se u Crnoj Gori prvi put sad pojavljuje i svečano se potpisuje sa njom ugovor, i neka, neka potpisuju. Dakle, htjela je pred svima, pred Zapadom, i pred Istokom islamskim i pred Jevrejima, da se pokaže kao veoma otvorena i blagonaklona i da time prikrije zlu namjeru prema SPC“, ocijenio je Vladika Joanikije.

Po Vladikinim riječima, ovih dana, održan je sastanak na kome, ako je riječ o principima, o pravu, o pravdi, kontinuitetu pravoslavne vjere, koja je u Crnoj Gori toliko ubjedljiva i svuda prisutna, predstavnici vlasti nijesu imali šta da kažu.

„Međutim, još više su uporni da sprovedu svoju namjeru kao i ostalo što su sproveli. Kako god bilo, mi se, ako imamo vjere i obraza, tome moramo suprostaviti. Kao što su to i naši preci radili. Moramo čuvati svoju vjeru, i svoje hramove, svoje svetinje. O tome se radi. Nije ovo nikakva borba naša protiv države. To je laž! Ovo je borba protiv nepravde! Napadnuti smo, moramo se braniti i to nam svako u svijetu odobrava, da se branimo svim mogućim civilizovanim i kulturnim sredstvima. Mi se tako i ponašamo“, kazao je Episkop budimljansko-nikšićki.

On je najavio organizovanje, zajedno sa Visokopreosvećenim Mitropolitom Amfilohijem, sveštenstvom Mitropolije i drugim Eparhijama, koje su prisutne u Crnoj Gori, velikog predbožićnog narodnog sabora, koji će se održati u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, 21. decembra

„Da još jednom skrenemo pažnju domaćoj i stranoj javnosti na nepravdu kojoj smo izloženi, i naravno da još jednom potvrdimo spremnost da ćemo svoje svetinje braniti, ako bude trebalo i svojim životima. Ne možemo dopustiti da se naša vjera prlja i ponižava, da se gaze zavještanja naših Svetih predaka“, poručio je NJegovo Preosveštenstvo vladika Joanikije.

Preosvećeni Episkop je ustvrdio da u svemu ovome postoji još jedna zla namjera za šta, kako je naveo, ima dokaze. Pripremljeni zakon, napomenuo je on, neće moći da se primjenjuje, bez obzira da li će proći ili ne, ali to vlastima nije mnogo ni važno.

Riječi za koje sam spreman da odgovaram

„Samo da prođe, bilo kako, da bi pomogli Albancima na Kosovu i Metohiji da, po istom principu, donesu zakon kojim bi oduzeli sve svetinje SPC i pripisali njima, na kvazi-državu. Evo, neka me bilo ko demantuje, spreman sam za ove riječi da odgovaram. Ovo su teške riječi, ali neka me demantuju za ovo“.

„O tome se radi i zato još jednom moramo skrenuti pažnju. Prošli skup u Podgorici, koji je bio masovan, i ovaj u Nikšiću treba da bude, takođe, je skrenuo pažnju Evrope, pa je došlo desetak diplomata, dali su vrlo pozitivne izjave,  kulturni svijet se pita kako može jedna sekularna država da otima hramove, šta će njoj hramovi i za šta će da služe“, kazao je Vladika budimljansko-nikšićki.

Dodao je da nemaju nikakvog osnova da to rade, a poznato je da onaj ko je vlasnik ima pravo da odredi čemu će, ono što mu pripada, služiti.

„Mi ne možemo dozvoliti da se ono što je vlasništvo Crkve, što je Crkvi zavještano, preda u ruke jedne sekularne, odnosno, bezbožne vlasti. To ne smijemo dozvoliti kao narod, mi, sveštenstvo i monaštvo, vidimo da nas naš narod podržava i to utvrđuje naše zajedništvo, našu čvrstinu. To i drugi vide, da je ovdje Crkva jaka, da je vjera jaka, a država se boji što je Crkva i vjera jaka, pa  se boji da će Crkva ugroziti državu. Nikada Crkva neće ugroziti državu. Može da ugrozi nepravdu, zlo, otimačinu i pljačku, a mi se uvijek moramo boriti za ono što je narodu potrebno“.

„Umjesto da se naše vlasti pozabrinu što se isprazni sjever, što ode narod, što se toliko loše priča, svakog dana, o ponašanju državnih funkcionera, pa da zavede reda i obrati pažnju na omladinu da ne bježi i odnarođuje se, pusta sela, puste kuće. Tome bi trebali da se zabrinemo svi, a ponajviše vlast koja može da učini za narod. Ali, oni imaju preča posla“, besjedio je Episkop Joanikije.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju, 21. decembra, u 9 časova, služiće više Arhijereja zajedno sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim G. Amfilohijem i sveštenstvom.

Ustaški general pronađen mrtav! Više o tome OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA