Najnovije

OVO SU RAZLOZI ZA NAŠ NEUSPEH, A SADA SE VAMA SPREMA ODMAZDA: Vođa džihadista poslao poruku Rusiji

Hadžat Tahrir al-Šam (ranije DŽabat al-Nusra, sirijski ogranak Al-Kaide) rade na pronalaženju objašnjenje svojim pristalicama zašto gube bitku za južni Idlib od sirijske vojske.

Abu Muhamed Al-Jolani (Foto: Jutjub)

 

Kasno 24. decembra, vođa Hadžat Tahrir al-Šama Abu Muhamed Al-Jolani objavio je video izjavu u kojoj optužuje Iran i Rusiju za nedavne neuspehe "revolucije" u Idlibu i zapretio svetu posledicama.

“Narod Levanta, Iraka, Jemena i Arapskog zaliva, pogotovo zemlja sa dve svetinje (Saudijska Arabija), i turski narod, snosiće svoje posledice. Ishod će se odraziti na njihov život, negativno ili pozitivno“, tvrdio je istaknuti terorista nagoveštavajući da bi ta grupa mogla da izvede terorističke napade u regionu nakon poraza u Idlibu.

Takođe je tvrdio da su njegove snage postigle mnoge korake protiv “režima” (uglavnom uništavajući sirijsku ekonomiju i ubijajući civile) i da će uskoro postići pobedu. Međutim, Rusija i Iran stoje na putu. Ruska motivacija je, prema Al-Jolaniju, da vrati “slavu SSSR-a”.

U ovoj napomeni on odražava zapadnjačku propagandu (koju on navodno odbacuje) koja takođe želi da uporedi modernu Rusiju sa “velikim zlim SSSR-om”.

Znatan deo govora bio je posvećen optuživanju sirijsko-iransko-ruskog saveza za ubijanje civila u Idlibu. Istaknuti „opozicioni lider“ nekako je zaboravio da kaže da teroristi sabotiraju mirnu evakuaciju civila iz borbene zone i sporazume o deskalaciji.  

Situacija u Idlibu (Foto: southfront.org)

Kako se vladine snage približavaju Maratu al-Numanu, kontradikcije unutar militantnih grupa Idliba rastu. Svaka organizacija nastoji izmisliti neko korisno objašnjenje zašto su drugi odgovorni za ovaj poraz.

Kako Haftarove snage uništavaju turske tenkove, saznajte OVDE!



Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA