Najnovije

ODMAH SU TESTIRALI NAJBOLJI PVO NA SVETU! Prevazišlo je sva očekivanja: Turci prezadovoljni sa S-400

Nedavno je u širem rejonu glavnog grada Ankara realizovano testiranje radarskih komponenti dalekometnog sistema PVO/PRO S-400 „Trijumf“. U ovoj proveri koja je trajala satima, učestvovali su lovački avioni turskog ratnog vazduhoplovstva F-16 i F-5. Rezultati ovog testiranja su ostavili izuzetan utisak na pripadnike turske vojske. Turci žele da nabave dopunsku količinu ovih moćnih sistema protivvazduhoplovne odbrane.

S 400 (Foto: RIA)

Dva lovačka aviona F-16, jedan F-4 i borbeni helikopter su se gotovo osam časova konstantno nalazili u vazduhu prilikom testiranja radarsko-osmatračkih komponenti sistema S-400. NJima je tom prilikom asistirala i leteća avio-cisterna koja je u vazduhu realizovala operaciju dopune gorivom ovih aparata. Za to vreme izvršen je kompletan spektar vazdušnih naleta ka pozicijima gde se nalazio kompleks S-400. Vazdušni ciljevi su leteli na različitim visinama i iz praktično svih pravaca, masovno koristeći manevre za izbegavanje neprijateljskih radara. Intenzitet testiranja je u pojedinim fazama prevazilazio i ona koja se sporovode u Rusiji. Za sve to vreme angažovana tehnika je besprekorno funkcionisala, a njeni rezultati kada je u pitanju detekcija i zahvat ciljeva su prevazišli sva očekivanja, navode dobro obavešteni izvori.

Jedan od najvažnijih segmenata raketnog diviziona S-400 su sredstva borbenog komandovanja. U njega spada komandni punkt 55K6E i akvizicijski osmatrački radar 91N6E efektivnog dometa i do 600km. U okviru ovog segmenta postoji i proširenje koje čini dopunska radarsko-osmatračka stanica 98ZH6E i 96L6E (ovaj predstavlja radar za univerzalne zadatke) koji su specijalizovani za detekciju ciljeva sa smanjenom radarskom refleksijom na velikim daljinama i visinama (100km+), uključujući i specijalni pokretni toranj 40V6M za otkrivanje ciljeva na malim i ultra-malim visinama.

Zahvaljujući odličnoj elektronskoj izbalansiranosti celog sistema koji obezbeđuje visok stepen automatizacije, jedan raketni divizion može jednovremeno da napadne na desetine neprijateljskih ciljeva različitog tipa, na raznim daljinama i visinama. S-400 „Trijumf“ je u stanju da sa dve rakete u praktično 100% verovatnoći uništi cilj koji leti hiperzvučnom brzinom (4,800 m/sek.).

Ukratko, današanja vojna industrija još nije izmislila odgovarajuće naoružanje (osim interkontinentalnih balističkih raketa i ciljeva u kosmosu/sateliti) koje može da savlada ovaj sistem. Naredna generacija PVO/PRO sistema S-500 „Prometej“ treba da dA jasan odgovor i na ova pitanja.

Prema pisanju ruskog internet portala Interfaks, Turska je zainteresovana da nabavi dopunsku količinu raketnih sistema S-400 „Trijumf“. Ovo je medijima izjavio direktor Federalne službe za međunarodnu vojno-tehničku saradnju Dmitri Šugaev. Novi kupoprodajni ugovor između dve države treba da bude potpisan naredne godine. Paralelno sa tim se vode i pregovori oko nabavke najmodernijih ruskih lovačkih aviona za potrebe turskog ratnog vazduhoplovstva.

Ruski protivvazduhoplovni raketni sistem S-400 „Trijumf“ namenjen je za borbu protiv svih savremenih i perspektivnih sredstava vazdušno-kosmičkog oružja. NJegov maksimalni horizontalni domet je oko 400km (raketa 40N6E), dok po visini deluje i do 35km.

Formacijski, u okviru jednog diviziona se najčešće nalaze 2-3 baterije ovog sistema, sa ukupno 8-12 transportno-lansirnih jedinica. Dakle, jedan divizion u svom sastavu ima 48 raketa spremnih za momentalno dejstvo. Ceo raketni puk hipotetički može da napadne 96 vazdušnih ciljeva neprijatelja, u operativnom borbenom radijusu do 400km.

Zašto je S-400 toliko tražen u svetu saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA