Najnovije

Uzalud sva propaganda: Srbi za savez s Rusijom, protiv NATO i EU! (VIDEO)

Više od 80 procenata Srba odbija ulazak u Evropsku Uniju po cenu priznavanja Kosova, a isti je broj i građana koji kategorički odbijaju priključivanje NATO.

Sa druge strane, 60 posto je onih koji priželjkuju savez sa Rusijom i Kinom. Većina Rusiju vidi kao „više prijateljsku“ zemlju, dok 68 odsto Srba kao glavnog krivca za sukob u Ukrajini vidi NATO.

Istraživanje „Nove srpske političke misli“ sprovedeno u aprilu, danas predstavljeno u Medija centru u Beogradu, pokazuje da stavovi građana po pitanju spoljnopolitičke orijentacije i državnih partnerstava uopšte nisu tako konfuzna kao što neki pokušavaju da predstave.

Iako je broj onih koji se zalažu za ulazak Srbije u EU neznatno porastao i iznosi 42 posto, opet je više onih koji se protive takvoj odluci – 44% građana. Kada je reč o odnosu prema Evropskoj Uniji, odnosno ulasku Srbije u EU po cenu priznavanja nezavisnosti Kosova, građani Srbije odgovorili su upečatljivo „NE“ sa 83,5 odsto. Procenat onih koji podržavaju tu opciju iznosi 8,1 odsto.

Popularnost NATO alijanse stoji „tradicionalno loše“, objašnjava direktor NSPM Đorđe Vukadinović, i iznosi 8 procenata za priključivanje paktu i 85,4% protiv ulaska u alijansu.

Sa druge strane, broj građana koji se zalažu za savezništvo sa Rusijom i Kinom znatno je veći. Za savez se opredelilo 60%, a protiv 20%. Onih bez stava je 19%.

NATO kriv za sukob u Ukrajini

Kao najvećeg krivca za sukob u Ukrajini, najviše građana vidi NATO. Rusiju kao krivca vidi 9,2%, Ukrajinu 7,7%, a NATO kao glavnog krivca vidi upečatljivih 67,9 procenata dok je Neopredeljenih 15 odsto.

Na pitanje, koga vide kao pobednika u sukobu Rusije i Ukrajine, 53,8 procenata ispitanika odgovara „Rusiju“, a samo 5,9% vidi „Ukrajinu i Zapad“ kao pobednike. Bez stava je 40 posto ispitanika.

Pitanje sankcija Rusiji pokazuje da se povećao broj onih koji se protive njihovom uvođenju, a Vukadinović ističe da tu nije reč samo o rusofilima, već da se protiv uvođenja izjašnjavaju i oni koji se zalažu za ulazak Srbije u EU.
Za uvođenje sankcija je glasalo 7,9 posto ispitanika, protiv je 83,7 procenata, dok 8,4% nema stav.

Najpopularniji državnici

Kao strane državnike u koje imaju najviše poverenja, građani su izabrali, redom, Vladimira Putina, Viktora Orbana, Si Đipinga i Redžepa Tajipa Erdogana.

Na pitanje, koje su nam zemlje više, a koje manje prijateljske, gde su se u izboru našle Rusija, SAD, Nemačka i Turska, odgovori su bili očekivani.

Da je Rusija više prijateljska zemlja smatra 72,5% građana Srbije, dok je 8,6% onih koji je doživljavaju kao više neprijateljsku. Onih bez stava je 18,9%.

Da su Sjedinjene Američke Države više prijateljske misli 8,9% građana, dok je onih koji je doživljavaju kao više neprijateljsku čak 70,6%. Neopredeljenih je 20%.

Da je Nemačka više prijateljska zemlja misli 20,5% građana, da je više neprijateljska 59,3%, dok je neopredeljenih 20%. Da je Turska više prijateljska smatra 36,8% građana, da je više neprijateljska 23,8%, dok je neopredeljenih čak 39,4%…

NEPRIJATELJ PRELAZI REKU: Ukrajinci se spremaju da forsiraju Dnjepar - Rusi ih očekuju na Kahovskoj akumulaciji

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA