Najnovije

GDE SU IRANSKE, A GDE RUSKE TRUPE U SEVEROZAPADNOJ SIRIJI? Evo koje gradove brane od džihadista (MAPA/VIDEO)

Ruske i iranske oružane snage odigrale su ključnu ulogu u pobedama sirijske vojske (SAA) tokom osmogodišnjeg rata. Koristeći mnoštvo vojnih savetnika, ruske i iranske oružane snage snažno su povezane sa sirijskom vojskom na nekoliko frontova, uključujući provincije Idlib, Hama, Alepo i Latakija.

Iranske trupe (Foto: Jutjub)

Raspoređivanjem oružanih snaga Rusije i Irana, bilo je dosta nagađanja o tome gde su ruske, a gde iranske trupe trenutno raspoređene u severozapadnoj Siriji. Rusko vojno prisustvo u severozapadnoj Siriji traje od početka oktobra 2015. godine, dok su iranske oružane snage više ili manje aktivne u ovom regionu od 2014. godine. Međutim, nesumnjivo, ruska vojska čini ogromnu većinu stranih trupa koje su se uključile u sirijsku vojsku u severozapadnom delu zemlje.

Rusko vojno prisustvo u Siriji

Kao što je gore rečeno, ruska vojska ima veliko prisustvo oko demilitarizovane zone. Razlog ovako velikog rasporeda ruskih trupa je njihov tekući sporazum sa turskim oružanim snagama. Sporazum iz Sočija 17. septembra 2018., između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana pozvao je sve strane u severozapadnoj Siriji da poštuju 20 kilometara široku demilitarizovanu zone do prvih linija opozicije.

Da li je ovaj sporazum uspeo ili ne, to je za raspravu, ali je ipak otvorio put turskim i ruskim oružanim snagama da se rasporede na front duž demilitarizovane zone. Posebno, najveće prisustvo ruskih trupa proteže se od vladinog uporišta Al-Sukajlabije na severozapadu Hame do prelaza Abu Duhur na jugoistoku Idliba.

Iransko vojno prisustvo

Za razliku od ruske vojske, iranske oružane snage su raspoređene u određenim delovima demilitarizovane zone gde je jako prisustvo Hezbolaha i sirijskih paravojnih frakcija koje je obučila IRGC. Najveće iransko vojno prisustvo u severozapadnoj Siriji trenutno je u blizini dva šiitska grada Al-Zahra i Nubl. Iranska vojska i njihovi saveznici pomogli su u obuci sirijske frakcije Hezbolaha, Lokalnih snaga odbrane (LDF) i Nacionalnih snaga odbrane (NDF) u ovom regionu severozapadnog Alepa.

Neke druge oblasti sa iranskim vojnim prisustvom su Hezbolahovi položaji u blizini Tal Al-Ajz prelaza (južni Alepo), vazduhoplovne baze Najrab (južni Alep) i Kurdskih planina (severoistočna Latakija). Slično Rusima, iranske oružane snage održavaju solidne odnose s turskom vojskom, uprkos činjenici da podržavaju različite strane u ratu.

Putin uživa u Sibiru. Pogledajte OVDE šta tamo radi.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izraelsko bombardovanje iranskih trupa na severu Sirije nadomak grada Alepa

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA