Najnovije

MARVELOV IZVEŠTAJ O TRAMPOVOM UPRAVLJANJU BELOM KUĆOM: Ko ne sarađuje taj je neprijatelj

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp vodi američku vladu kao posao, ili preciznije kriminalni posao, pokazao je izveštaj specijalnog savetnika Roberta Malera koji na preko 400 strana prikazuje nimalo lepu sliku prvog čoveka SAD.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Prošlog avgusta Tramp je o mogućnosti da njegov tadašnji advokat Majkl Koen sarađuje sa Malerovom istragom rekao da bi to "trebalo skoro da bude ilegalno". Otprilike u to vreme Tramp je insistirao da njegov savetnik u Beloj kući Don Mekgan nije "pacov" poput DŽona Dina, advokata 37. predsednika SAD Ričarda Niksona koji je svedočio protiv svog šefa. Tramp je više puta rekao da je glavna odgovornost federalnog državnog tužioca da pokaže nepokolebljivu odanost predsedniku, kao da je federalna vlada mafija, a Tramp kum lično.

Malerov izveštaj nije bio namenjen otkrivanju toga da lider slobodnog sveta razmišlja kao mafijaš, ali potvrđuje to iznošenjem detalja o tri prethodno neprijavljene instance u kojima je Trampovo ponašanje bilo kao da je šef kriminalne organizacije, piše "Intelidženser".

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

"Advokati ne prave beleške"

Tramp je u junu 2017. naložio Donu Mekganu da otpusti Malera. Mekgan je rekao da će dati otkaz pre nego što tako nešto uradi. Do januara 2018. mediji su dobili uvid u tu konverzaciju, na šta je Tramp naredio Mekganu da ospori novinske izveštaje, što je ovaj ponovo odbio.

Na usijanom sastanku u Beloj kući Tramp je dodatno pritisnuo savetnika da ospori medijske izveštaje, a onda ga je upitao za nedavnu konverzaciju sa Malerovom kancelarijom. Tramp je takođe upitao Mekgana zašto je rekao istražiteljima da mu je on naložio da otpusti Malera. Mekgan je odgovorio da je morao i da njegovi razgovori sa predsednikom nisu bili zaštićeni privilegijom poverljivosti između advokata i klijenta.

- Šta je sa ovim beleškama? Zašto ih uzimaš? Advokati ne prave beleške. Nikada nisam imao advokata koji je uzimao beleške – rekao je Tramp.

Mekgan je odgovorio da to radi jer je "pravi advokat" i da tako čuva podatke.

- Imao sam mnogo sjajnih advokata, poput Roja Kona. On nije ništa beležio – odvratio je Tramp.

"Ne želim da zna previše"

U junu 2017. Tramp je saznao za postojanje mejlova kojima piše da je njegov stariji sin organizovao sastanak sa ruskim operativcima u Trampovoj kuli prethodnog leta. Trampov zet DŽared Kušner pokušao je onda da pruži predsedniku uvid u dokumenta navodno povezana sa sastankom.

Savetnici Houp Hiks i DŽoš Rafek sećaju se diskusije sa Kušnerom i Ivankom Tramp o štetnosti tih mejlova i da će neminovno "procureti" u javnost. Savetovali su da je najbolja strategija da se puštaju mejlovi medijima. Hiksova je 22. juna 2017. bila na sastanku u Beloj kući sa predsednikom, Kušnerom i Ivankom Tramp. Prema njoj, Kušner je hteo da obavesti Trampa o nečemu što je otkriveno u dokumentima, ali ga je predsednik zaustavio i rekao da ne želi da zna ništa o tome.

Ko ne sarađuje, taj je "neprijatelj"

U novembru 2017. je Trampov bivši bezbednosni savetnik Majkl Flin počeo da sarađuje sa Malerom i povukao se iz zajedničkog odbrambenog sporazuma sa predsednikom. Satima nakon što je Tramp saznao za Flinovu odluku, predsednikov lični advokat obavestio ga je da će predsednik saznati za njegovo "neprijateljstvo".

- Ne bi me iznenadilo da ste napravili dogovor sa vladom. Ako postoji informacija koja se tiče predsednika, onda imamo pitanje nacionalne bezbednosti… stoga, znate, treba nam neko rano upozorenje. Zarad zaštite svih naših interesa, setite se šta smo uvek govorili o predsedniku i njegovim osećanjima prema Flinu i to važi i dalje – naveo je advokat u svom mejlu Flinovom savetniku.

Ovaj je odgovorio da ne može obezbediti Trampu "rana upozorenja", na šta ga je advokat upozorio da će obavestiti šefa o njegovom "neprijateljstvu".

"Kraj mog predsednikovanja"

"NJuzer" je danas objavio i kako je Tramp reagovao kad ga je tadašnji državni tužilac DŽef Sešens 17. maja 2017. obavestio da je Robert Maler imenovan za specijalnog tužioca.

- O, bože. Ovo je užasno. To je kraj mog predsednikovanja. Sj***n sam - rekao je Tramp, navodi se u Malerovom izveštaju.

Tramp je tada bio na sastanku sa Sešensom, njegovim šefom osoblja DŽodijem Hantom i Mekganom o pronalasku zamene za šefa FBI DŽejmsa Komija. Sešens je izašao iz prostorije da preuzme poziv od zamenika tužioca Roda Rozenstajna, a potom se vratio da obavesti Trampa o postavljanju Malera. Tramp se na to zavalio nazad u svoju stolicu i izgovorio gore navedene reči, zabeležio je Hant.

- Svi su mi rekli da ako uzmeš ove nezavisne savetnike to ti pokvari predsedništvo. Potrebne su godine i godine, a neću moći ništa da uradim. Ovo je najgora stvar koja mi se ikad dogodila – rekao je Tramp.

Stručnjaci međutim kažu da time on nije priznao krivicu, kad je govorio o "kraju svog predsednikovanja", već je bio zabrinut da će mu istraga oduzeti mnogo vremena.

Istinu o nestalom malezijskom avionu možete pročitati OVDE.

Izvor: Blic, Intelligencer , Newser

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA