Najnovije

TRAMP JE ZAKUVAO A SVET ĆE ISPAŠTATI: Ako SAD blokiraju izvoz iranske nafte, vojska Irana će zauzvrat blokirati Hormuški tesnac!

Nakon što je Vašington Iransku revolucionarnu gardu i njene Kuds snage proglasio “terorističkom organizacijom”, Teheran je odgovorio stavljanjem na popis “terorističkih organizacija” Srednjeg zapovedništva američke vojske (USCentCom). Sada imamo apsurdnu situaciju podstaknutu od strane Donalda Trampa, da su dve suverene zemlje, članice Ujedinjenih naroda obostrano regularne vojne formacije druge strane proglasile terorističkim organizacijama. 

Iranska garda u Persijskom zalivu (Foto: Jutjub)

Podsetimo da USCentCom ima brojne trupe i baze širom Bliskog istoka, baš kao što IRGC i Kuds snage imaju savetnike i njima odane lokalne šiitske milicije od Libana preko Sirije i Iraka do Avganistana i Jemena.

Iran je pre manje od dva nedelje upozorio SAD da se svojim vojnim brodovima ne približavaju brodovima Iranske revolucionarne garde u Hormuškom tesnacu, ali je takav manevar, obzirom na uski plovni put pri ulasku u Persijski zaliv, nemoguće sprovesti.

Nakon toga je američka uprava poručila da će zabraniti izvoz iranske nafte i uvesti embargo Teheranu na globalnom nivou. Iran je spreman i na ovaj scenarij.

Zapovednik Iranske revolucionarne garde upozorava da će Iran, ako ga iko pokušava zaustaviti u korištenju ovog strateškog plovnog puta, zatvoriti Hormuški tesnac.

“Prema međunarodnim standardima, Hormuški tesnac je pomorsko raskršće, pa ćemo ga, u slučaju da ga ne možemo proći, zatvoriti”, rekao je zapovednik mornaričkih snaga IRGC, kontraadmiral Ali Reza Tangsiri.

Ovim izjavama je iranska vojna komanda odgovorila na novu pretnju Vašingtona da će potpuno zaustaviti iranski izvoz nafte, ukidajući od danas izuzeća na sankcije koja su se odnosila na neke zemlje koje uvoze iransku naftu.

Zamenik državnog sekretara za energetske resurse Sjedinjenih Država, Frank Fanon, izjavio je 17. aprila da je cilj američke administracije “smanjiti iranski izvoz na nulu što je pre moguće”.

Kontraadmiral Ali Reza Tangsiri je na konferenciji za novinare rekao kako oružane snage Irana neće oklevati da odgovore na minimalnu pretnju teritorijalnim vodama zemlje i braniće legitimna prava nacije.

Visoki vojni zapovednik je takođe odbacio strane vojne posmatrače  u Persijskom zalivu, jer, prema njegovim rečima, to potkopava regionalnu sigurnost.

Što se tiče američkih sankcija protiv Islamske Republike, kontraadmiral Tangsiri je rekao da one ne samo da nisu uticale na iransku vojnu moć, već su pojačale odbrambene sposobnosti zemlje.

U maju prošle godine su se Sjedinjene Države povukle iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine između Irana i “Grupe 5 + 1”, koju su tada činile SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina, plus Nemačka, i ponovo uvele sankcije protiv Teherana. Od tada Vašington bezuspešno pokušava da prisili iranske klijente da prestanu da kupuju iransku naftu.

Iranske vlasti, uključujući predsednika Hasana Rohanija, s prezirom odbacuju pretnje SAD i obećale su da će u potpunosti blokirati prolaz nafte kroz Hormuški tesnac, ako Iran ne bude mogao izvoziti vlastitu.

Otprilike jedna trećina nafte koju svet troši prolazi brodovima kroz Hormuški tesnac, jedna od najvažnijih strateških tačaka planete koja se nalazi na ušću Persijskog zaliva.

Pročitajte OVDE zašto je Putin hitno poslao Suhoje.

Izvor: logicno. com/Saša F.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA