Najnovije

Ugljanin zbog fotelje "pali" Rašku oblast

Ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je nadležno tužilaštvo da reaguje na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog veća, iza kojeg stoji Sulejman Ugljanin, kojom se traži da Sandžak dobije elemente državnosti.

Ugljanin (Foto: Jutjub)

Skandalozna "Inicijativa za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka" usvojena je na poslednjoj sednici Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća, kojoj su prisustvovali jedino predstavnici većinske liste "Samoopredeljenje - Sulejman Ugljanin". Inicijativom se traži specijalni status za teritoriju Sandžaka, koja obuhvata delove Srbije i Crne Gore. Zahteva se da Sandžak dobije ustav, skupštinu, vladu i guvernera, kao i da granice te oblasti čuvaju međunarodne snage.

Ugljaninovi predstavnici u tom dokumentu ponovo tvrde da je Raška oblast, odnosno Sandžak, kako je nazivaju, okupirana još od Berlinskog kongresa 1878. godine, da je 1918. godine silom "ugurana" u Kraljevinu SHS. Pozivaju se i na tekovine nezakonitog i međunarodno nepriznatog referenduma iz 1991. godine. Vojsku Srbije nazivaju agresorom, optužuju je da je počinila genocid u Srebrenici i traže da joj se zabrani da "deluje" na teritoriji Sandžaka.

- Neka Ugljanin pita svoje sunarodnike hoće li mu dati svoju decu da ih potroši u svom ludilu - kaže Vulin, komentarišući Ugljaninovu provokaciju. - Bošnjaci i Srbi u Raškoj oblasti žive dobro i u miru, brinu ih iste brige, raduju ih iste stvari, i podjednako ih plaše budale koje, kada nisu ministri u Beogradu, traže rat za njihovu fotelju.

On je zatražio od tužilaštva da deluje i zaštiti mir i zakon zbog, kako je rekao, Bošnjaka i Srba, zbog sve naše dece:

- Što jedan lud pokvari, hiljade mudrih ne mogu da isprave. Delujte silom zakona dok budala ne izazove silu po zakonu, a tada je kasno.

Reagovao je i ministar državne uprave i lokalne samopuprave Branko Ružić, koji poručuje da je sadržina Ugljaninovog dokumenta "veoma opasna i odiše ekstremističkim huškanjem sa početka devedesetih godina":

- Bilo bi mu bolje da shvati da je i dalje zarobljen u tom vremenu, da je retrogradan, statičan, bez kreacije i sklon destrukciji, a možda u konkretnom slučaju i samodestrukciji.

Ružić ocenjuje da "ovo nije ništa više nego politički pamflet političkog davljenika željnog pažnje i besmislenog antidržavnog voajerizma":

- Odlučio je da tako nešto izjavi u državi čije ophođenje prema manjinama hvali ceo svet i sve referentne međunarodne organizacije, u državi koja svojim zakonima i delima pokazuje da je tih 13 odsto stanovništva koje pripada nekoj manjini dragocenost ove zemlje. Tu dragocenost ne može devalvirati i urušiti dotični politički voajer, pritom ne vodeći računa o pripadnicima manjine kojoj i sam pripada, zastrašujući sve građane Srbije, ne poštujući ni Ustav ni zakone države u kojoj živi.

Ministar kaže i da Ugljanin nije imao ni približan stav prema državi i načinu na koji se ona ophodi prema manjinama, dok je bio ministar u njenoj vladi.

Država u državi koju priziva Ugljanin, trebalo bi da, prema zamisli BNV, obuhvati područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, ali i opštine u Crnoj Gori - Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevicu, Petnjicu, Gusinje, Plav i Rožaje.

Uprkos tome što Ugljaninova "država" zadire i u teritoriju Crne Gore, tamošnje vlasti nisu reagovale na njegove aspiracije.

Očigledno frustriran

Nekadašlji generalni sekretar SDA u Crnog Gori Rifat Vesković kaže da je "Inicijativa" plod frustracija Sulejmana Ugljanina zbog gubitka pozicija i ministarske fotelje u Beogradu:

- Iza svega stoji albanski lobi - kaže Vesković i ukazuje na Ugljaninovu bliskost sa "Samoopredeljenjem" Aljbina Kurtija.

Anketa u Rusiji je izbacila imena mogućih naslednika, ali i mišljenja kako će predsednik Rusije napustiti vlast. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA