Najnovije

RUSKA ZVER NA NEBU: Ovo je najbrži lovac na svetu, pretiče sopstvene rakete (VIDEO)

Na tv-kanalu „Zvezda“ je emitovana vojna emisija „Voennaя priemka“ koja je posvećena supersoničnom lovcu-presretaču MiG-31. Specijalno za novinarsku ekipu koji vodi ovu emisiju 31-ica se popela na Liniju Armstronga (18,900-19,350 metara visine) koja se nalazi na granici bližeg kosmosa.

MiG-31 (Foto: Jutjub)

Naravno da voditelj ove emisije nije poleteo zajedno sa pilotom, jer se radi o visini koja je ekstremna čak i za iskusne pilote. Ekipa emisije „Voennaя priemka“ je u avion montirala video-opremu, koja se morala čvsto fiksirati i obezbediti posebnim grejačima. Na visinama iznad 18,000 metara tehnika trpi ogromno opterećenje. Dovoljno je reći da temperatura ide i ispod – 60 stepeni Celzijusa, a na totreba dodati brzinu koja je 2,5 puta brža od zvuka-prenosi internet portal RG.

Do visine od 20,000 metara MiG-31 je leteo praktično vertikalno, poput rakete. Kada je dosegao planiranu visinu on se polagano ispravio u skoro horizontalan položaj, penjući se pod blagim uglom postojano savlađujući nove metre. Brzina aviona na toj visini iznosi 2,500 km/čas. Međutim, ova brzina nije granična za robusnog lovca-presretača. On može da dostigne brzinu od respektabilnih 3,000 km/čas. To znači da ako bi u tom momentu dejstvovao iz svog topa koji poseduju u naoružanju, uskoro bi prestigao ispaljene granate.

I to nije samo jedna prekrasna metafora. Jedan od ključnih zadataka aviona MiG-31 je presretanje neprijateljskih krstarećih raketa. Brzina rakete „Tomahavk“ je u potpunosti dostižna za MiG-31, jer ova raketa leti oko 880 km/čas.

Ovakve letno-tehničke sposobnosti nisu pravljene za ostvarivanje rekorda nego za obavljane specijalnih presretačkih zadataka, kao što je borba protiv špijunskih aviona U-2, pa čak i neprijateljskih satelita koji se kreću u nižoj zemljinoj orbiti.

Plafon od 21,500 metara MiG-31 pri normalnom režimu leta dostiže za 18 minuta. Međutim, vojni specijalisti nas uveravaju da u slučaju potrebe ovaj avion može da dostigne ovu visinu za duplo kraće vreme.

Modernizovani lovac-presretač MiG-31BM (NATO kodifikacija Foxhound) namenjen je presretanju vazdušnih ciljeva na velikim distancama, koje su po borbenom radijusu nedostupne klasičnim lovcima. Borbeni aparati ovog tipa su sposobni da rešavaju zadatke u uslovima koji diktiraju savremeni oblici upravljanja borbenim dejstvima, kao što je mrežnocentrični oblik komunikacije sa praktično svim učesnicima u borbi.

MiG-31BM je opremljen radarskom stanicom koja ima visokoosetljivu faznu antensku rešetku (FAR). „Zaslon-M“ koja može da dobaci na daljinu i do 320km. Novi napadno-navigacijski sistem omogućava jednovremeno praćenje do 24 cilja, od čega kompjuter ili operater bira grupu najopasnijih ciljeva i navodi vatru na njih. Jedan Mig-31BM sada može umesto četiri da istovremeno gađa i do osam različitih ciljeva. Za ovaj avion je razvijena i raketa velikog dometa R-37 koja ima operativan domet od čak 300+km. Ova raketa nema apsolutno nikavu konkurenciju u svetu (američka raketa v-v sa najvećim dometom AIM-47 „Falcon“ ima maksimalni domet od 210km).

Gabariti ovog aviona su posebno impresivni. On ima dužinu od gotovo 22 metra, a maksimalna uzletna masa dostiže 46,2 tone. Poboljšana pogonska grupa koja se sastoji od dvoprotočnih turbomlaznih motora D-30F6, omogućava da se avion mase gotovo 46 tona dovede do granica hiperzvučne brzine (maksimalna brzina Mig-31 iznosi 3,000 km/č). Plafon leta je 20,600 metara. Operativni dolet letelice koja je naoružana sa četiri rakete R-37 / R-33 sa dva podkrilna rezervoara sa gorivom iznosi 3000km. Avion ima sposobnost da se dopunjuje gorivom u vazduhu (avio-cisterna).

Pripadnik ROSU snimljen kako pokazuje dvoglavog orla dok upada na sever Kosova. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA