Najnovije

VUČIĆ NA SASTANKU S PALMEROM POZVAO TRAMPA U SRBIJU: Ako Srbija misli da ide naped, a da sa SAD ima loše odnose, nađite drugog predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s visokim funkcionerom Stejt departmenta Metjuom Palmerom, teme razgovora bile su nastavak pregovora, ukidanje taksi i sudbina kosovskog pitanja.

Vučić (Foto: Jutjub)

- Sa gospodinom Palmerom vodili smo veoma otvotren i konkretan dijalog, razgovarali smo o dijalogu Beograda i Prištine, o zastoju dijaloga. Pričali smo kako da se SAD i Srbija potrude da obezbedimo bezbednost u regionu. Naše pozicije su drugačije, SAD su priznale Kosovo, mi je smatramo našom teritorijom. Zamolio sam Palemera da nas razume da mi želimo kompromisno rešenje - rekao je danas Aleksandar Vučić.

- Koristim priliku da preko vas i preko svih pozovem predsednika SAD- a da poseti Srbiju. Mi znamo da od njega ne možemo da očekujemo veliku promenu stava po pitanju Kosova, ali vas molim da prenesete predsedniku Trampu da njegovo odnos postane nešto izbalansiraniji prema pitanju Kosova i svim pitanjima – dodao je Vučić.

Palmer je ovom prilikom istakao da je bitno da dođe do nastavka pregvora.

-  Predsednik  i ja smo razgovarali i pitanju Kosova i o ekonomskim odnosima SAD-a i Srbije. Imali smo priliku da zamolim Beograd da nastave dijalog koji vodi normalitaciji odnosa. Vidimo da su takes prepreka, a mi ćemo se potruditi da takse budu ukinute i da se obe starne vrate na pregovarački sto – izjavio je ovom prilikom Metju Palmer i ovom prilikom dodao da je zajednički cilj SAD-a i Srbije uspostavljanje normalizacije.

- Naš zajednički cilj I borba koji donosi sporazum koji donosi normalizaciju, te se nadamo da će sastanak u julu dovesti do bolje situacije za obe strane. Podržavamo nastavak dijaloga i smatramo da je važno da on otvori evropski put i za Srbiju i za Kosovo – rekao je Palmer.

Vučić i Palmer razgovarali su i o prestojećem sastanku koji će početkom jula biti održan u Parizu.

-    Mi smo za sastank spremni, ali misli da niko neće da čuje da da neko neće da se ukinu takse. Mislim da na dva sastanka ne može da se reši istorijsko pitanje. Mislim da ćemo mi i naši zapadni partneri dati sve od sebe da idemo ka poboljšanju dijaloga – naveo je Vučić.

Palmer je ovom prilikom istakao da će se susresti i sa predstavnicima američkih firmi u Srbiji i da će pričati sa njima o tome koliko su opštečeni zbog tasksi Prištine Srbije.

"Ako hoćete da budemo neprijatelji sa Amerikom tražite drugog predsednika"

- Nikom od nas nije prijatno da jedan s drugim razgovaramo. Ako Srbija misli da ide u budućnsot, a da sa Amerikom ima loše odnose, nađite drugog predsednika i drugu vladu. Da li ću smeti da kažem šta mislim o prošlosti - smeću, ali mislim da je nama u interesu dobar donos sa SAD i daću sve od sve da to gradimo - istakao je Vučić

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD prethodno se sastao sa Vučićem u oktobru prošle godine, kada je poručio da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja dogovora, koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa, kao i da je Vašington posvećen tome da Srbija napreduje i postane članica EU.

Zvaničnik Stejt departmenta tada je pozvao Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio "vin-vin" za obe strane, odnosno nešto što donosi dobitak i jednima i drugima, ocenivši da je vreme za kompromis i fleksibilnost.

Sastanak se održava nešto više od dve sedmice uoči sastanka u Parizu, na temu Kosova i Metohije.

Zvaničnik američkog Saveta za nacionalnu bezbednost DŽon Erat izjavio je u međuvremenu da su SAD voljne da učestvuju na predstojećoj konferenciji u Parizu, ali da to još nije određeno.

Bugarska nam nudi da pravimo nuklearku, a evo gde bi se gradila i koliko bi koštala. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA