Najnovije

ŠTA STOJI IZA NOVE TRAMPOVE IZJAVE O NAORUŽANJU? Pohvalio se novim nuklearnim bombama i oružjem koje "nikada neće koristiti"

Američki predsednik Donald Tramp naglasio je modernizaciju vojske koja je koštala milijarde dolara, ali je rekao da nikada ne želi da je koristi, uprkos činjenici da ... je već to učinio.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

"Potpuno obnovljamo i modernizujemo, a u nekim slučajevima dobijamo potpuno novo nuklearno oružje. Nikada ne želimo da ga koristimo, ali imamo ga najviše i najbolje je na svetu", rekao je američkim vojnicima u vazduhoplovnoj bazi Osan u blizini Seula.

"Postižemo nivo na kojem nije bilo ni blizu. Nadam se da nikada nećemo morati da ga koristimo", rekao je on, govoreći o sposobnostima i kapacitetu vojske uopšte.

Iako je Tramp više puta naglasio da nikada ne želi da koristi nuklearno oružje, neke od nedavnih akcija njegove administracije podigle su pretnju od nuklearnog sukoba u Evropi. Odluka Vašingtona da se povuče iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa sa Rusijom ranije ove godine, izazvala je strahove od nuklearnog nagomilavanja u Evropi.

Pored toga, američki vojni pregled protivraketne odbrane koji je objavljen u januaru, otkrio je planove za kosmičke sisteme raketne odbrane, planovi za koje je Rusija upozorila da mogu dovesti do nove trke u naoružanju u kosmosu.

Tramp izgleda da veruje u "mir kroz silu". Oštar protivnik američkih ratova na Bliskom istoku tokom svoje kampanje, tadašnji predsednički kandidat Tramp, nazvao je rat u Iraku "ogromnom štetom za čovečanstvo" i obećao da će povući američke trupe iz zemlje, kao i iz Sirije i Avganistana, te da će zastupati više izolacionističku spoljnu politiku.

Međutim, Tramp je takođe obećao da će povećati vojni, već astronomski budžet, povećavajući američke vojne troškove na oko 700 milijardi dolara prošle godine. Budžet za narednu godinu će se povećati na 716 milijardi dolara.

"Znate li šta je 700 milijardi?. Dajte mu ime, kupujemo", viknuo je Tramp vojnoj publici.

Tramp je obećao da će vojska uskoro videti "stotine i stotine" aviona. To uključuje 78 aviona F-35, 24 F / A-18 i osam novih F-15Kss. Takođe 146 helikoptera "Blek hovk" i "Apača" ući će u službu sledeće godine, zajedno sa 165 "Abramsovih" tenkova i 12 ratnih brodova, uključujući nosač aviona i tri raketna razarača.

I dok Tramp nije počeo nikakve nove sukobe od preuzimanja dužnosti, američka vojska redovno dobija oružje da deluje. SAD ispuštaju bombu negde u svetu u proseku svakih 12 minuta, odnosno 121 dnevno, a Tramp je do sada bombardovao Irak, Avganistan, Siriju, Jemen, Somaliju, Libiju i Niger.

U međuvremenu, američka vojska je raspoređena u više od 150 zemalja, sa 165.000 aktivnih službenika koji rade izvan Sjedinjenih Američkih Država. Štaviše, čak i ako američko oružje ne koriste američke trupe, ono često pronalazi put do ruku američkih neprijatelja. Oružje koje je Barak Obama izdvojio za "umerene pobunjenike" u Siriji,  ubrzo je ukradeno od strane džihadista ili prodano na crnom tržištu, dok je upravo ove sedmice u napadu libijske vlade na militantnu bazu otkriveno skladište protivoklopnih raketa "DŽavelin".

Erdogan saopštio kada stiže S-400 u Tursku! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA