Najnovije

VUČEVIĆ O BUDUĆOJ VLADI: Politička nezavisnost i vojna neutralnost! (VIDEO)

Mandatar vlade i premijer, Miloš Vučević, izneo je svoj ekspoze u Narodnoj skupštini Srbije, ističući da će temelj politike buduće vlade biti zasnovan na nezavisnoj politici i vojnoj neutralnosti sa glavnim strateškim određenjem puta evropskih integracija, ali i očuvanja čvrstih savezničkih odnosa sa tradicionalnim prijateljima kao što su Rusija i Kina.
Mandatar Vučević

Mandatar Vučević

"Dva ugaona kamena kojima je naše delovanje prema spoljnom svetu omeđio današnji predsednik Republike, stupajući na mesto predsednika vlade, pre deset godina, jesu politička nezavisnost i vojna neutralnost", rekao je Vučević.

Vučević se posebno dotakao teme Kosova i Metohije, ali i SAD-a kao glavnog spoljnopolitičkog faktora rešavanja problema na Kosovu i Metohiji, te posebno naših odnosa sa Ruskom Federacijom i Narodnom republikom Kinom.

Mandatar je rekao da će se ova vlada, od prvih dana svog mandata, suočiti sa ozbiljnim i dalekosežnim spoljnopolitičkim izazovima, dodajući da će u tom smislu, najveći izazov u predstojećem periodu biti, bez sumnje, odbrana suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje, odnosno borba za Kosovo i Metohiju.

"Ovih dana postoji sasvim očigledna namera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Takvim postupanjem prema našoj zemlji se još jednom potvrdilo da nema nikakvog jedinstvenog slučaja kada je u pitanju jednostrano proglašena lažna država na prostoru naše južne pokrajine", rekao je Vučević u parlamentu.

Osim novog brutalnog kršenja međunarodnog prava, secesionisti bi prijemom u Savet Evrope bili de fakto nagrađeni za progon, sistematsko obespravljivanje i tlačenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučević i dodao da su nedavno u tom pravcu načinjeni značajni koraci izjašnjavanjem unutar parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Vučević je poručio da će Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno reaguje ako članstvo Prištine u Savetu Evrope postane izvesno.

"Sasvim je jasno da je u ovoj situaciji Srbija žrtva političkog odgovora, dela kolektivnog Zapada na situaciju u Ukrajini, ali time se i Srbiji kao kandidatu za punopravno članstvo u EU šalju jasne poruke o perspektivama njene evrointegracije, što će vlada Srbije takođe morati da tretira kao jednu novu činjenicu", rekao je Vučević.

Istakao da će vlada u skladu sa nedavnim dogovorom predsednika Republike i vlade u tehničkom mandatu učiniti sve da se spreči prijem Prištine u članstvo Saveta Evrope, iako šanse nisu velike.

"Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ukoliko se pokaže da iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu", poručio je Vučević.

Vučević je podsetio da je Priština gotovo od prvog dana po dolasku Kurtija na vlast 2021. godine neprestano preduzimala eskalatorne poteze, dodajući da je tim postupcima kontinuirano vršila dobro isplanirano, sistematsko i široko rasprostranjeno nasilje protiv Srba i manje-više otvarala staza da za njih stvori nepodnošljive uslove za život.

Vučević je poručio da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije.

"Punopravno članstva u EU ostaje strateški cilj Republike Srbije i vlada koju ću predvoditi nastaviće se posvećenim radom na ispunjavanju svih postojećih kriterijuma kroz provođenje reformskih procesa koji su, u krajnjoj liniji, pre svega korisni za naše građane i našu privredu", rekao je Vučević.

Istakako je da, međutim, ne možemo ignorisati činjenicu da se iz godine u godinu proces pristupanja EU sve više opterećuje novim političkim kriterijumima koji ranije nisu postavljeni.

"Šta će nam bolji dokaz ovoga o čemu govorimo od toga da je Evropska komisija, ceneći naš napredak u reformskim procesima, već tri godine zaredom preporučuje otvaranje novog klastera pregovaračkih poglavlja sa našom zemljom, ali da se takva odluka blokira na sednicama Evropskog saveta. Jer Srbija ne ispunjava očekivanja pojedinih velikih i moćnih država članica", rekao je Vučević.

Kako je rekao, kada se pređe sa pravila koja su važila za sve, na nekakva očekivanja koja nisu definisana niti Kopenhagenskim kriterijumima, niti uslovnim pregovaračkim okvirom, jasno je da se time ulazi na teren suštinske politike.

"U pitanju je želja nekih da se Srbija ponizi priznavanjem nezavisnosti tzv. Kosova, kao i da se pridružimo režimu sankcija prema Ruskoj Federaciji, što bi na kraju vodilo ka istom rezultatu. Odgovor Srbije na sve to mora se bazirati na dugom istorijskom iskustvu našeg naroda, koji nas uči tome da nas veliki i moćni ponekad mogu poraziti, ali nas ne mogu poniziti. Poniziti možemo jedino sami sebe, a to nikako nećemo učiniti", poručio je Vučević.

Mandatar je posebno istakao značaj strateškog partnerstva Srbije sa Kinom, koja će tokom ove godine biti krunisana ratifikacijom i stupanjem na snagu Sporazumom o slobodnoj trgovini, čime će našim privrednicima biti otvorena vrata velikog kineskog tržišta.

"Veoma se radujem skoroj poseti predsednika Sija (Đinpinga) Beogradu i siguran sam da će ona značiti novo poglavlje u razvoju čeličnog prijateljstva Srbije i Kine", rekao je Vučević.

Naglasio je i da se Srbija ne može i neće odreći prijateljstva sa Rusijom, čiji narod Srbija smatra bratskim i dodao da je isti slučaj i sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom.

Podsetio je da je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije dan nakon što je počeo rat u Ukrajini usvojio zaključak u 15 tačaka koji je potom potvrdila Vlada Srbije.

"Tim zaključkom je definisana principijelna pozicija Srbije. Mi smo jasno osudili napad Rusije na Ukrajinu, ali isto tako smo izrazili svoje neslaganje sa politikom sankcija protiv Ruske Federacije, kojima ne želimo i nećemo se pridružiti", rekao je Vučević.

Vučević je istakao da Srbija neće podleći pritiscima da promeni svoju politiku prema tom ratnom sukobu i da će Vlada Srbije nastaviti sa istom politikom, budući da je ona izdržala test vremena tokom dugih 26 meseci rata.

Vučević je naglasio da su SAD svetska sila i da je u interesu Srbije da sa njima gradi što je moguće bolji odnos.

"Tamo gde postoje fundamentalna neslaganja, kao kada je reč o statusu Kosova i Metohije, mi ćemo neumorno ponavljati naš stav i nikad od njega nećemo odstupati. Radićemo koliko god je potrebno da nas naši američki partneri čuju i što je više moguće razumeju, odnosno uvažavaju naše argumente", rekao je Vučević.

Izvor: Pravda / RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA