Najnovije

Tribina "Dragoš Kalajić i Rusija"

Tribina "Dragoš Kalajić i Rusija" održaće se u petak, 29. marta u 19 časova u Ruskom domu u Beogradu.

Na tribini govore akademik dr Natalija Naročnicka(Sećanje na Dragoša Kalajića), Jelena Bondarjenko (Lekcije Dragoša Kalajića), Dragan Ćirjanić (Rusija kao poslednja odbrana Evrope). dr Miša Đurković (Kalajićevo otkrivanje Rusije), dr Aleksandar Gajić(Rusija ustaje – tradicionalizam Dragoša Kalajića i obnova imperije)

“Dragoš Kalajić (1943-2005), važan srpski slikar, filosof i pisac, svoju čuvenu knjigu Rusija ustaje objavio je davne 1994. Situacija u postsovjetskoj Rusiji – sećamo se – bila je tragično loša, razmere propadanja u nekada moćnoj državi gotovo neverovatne. Rusija je bila „na kolenima“. Malo je ko, pogotovu oni uronjeni u prizemne logike, lišeni duhovnih i idejnih horizonata, mogao pomišljati na nekakvo ustajanje Rusije. Ima i onih koji su Kalajićev naslov smatrali neosnovanim, pa i tragikomičnim.

Kalajić, pak, pošto se uverio u strašno katoličko i germansko izneveravanje, svu nadu u veliki preokret i spas bele (evropske) Evrope tada polaže u Rusiju. Putuje u tu veliku zemlju, budi, hrabri, piše, upozorava svoje visoke ruske sagovornike na ogromnu odgovornost Rusije za sudbinu Evrope i sveta u novom veku i milenijumu. Ukazuje da se pred našim očima okončava „treći (zapadni) ciklus evropske civilizacije“ i da će onaj novi, koji se otvara, biti u znaku „slovenskog carstva“, odnosno Rusije. Opominje ruske prijatelje da se ono što Zapad čini Srbima u ruševinama Jugoslavije – od opkoljavanja, razaranja iznutra države i društva, preko ekonomskih sankcija i protežiranja svih srpskih neprijatelja, do bombardovanja od strane Severoatlantskog pakta – zapravo sprema Rusiji. Da to predstavlja pravljenje međunarodnopravnih presedana i uvežbavanje onoga što će biti rađeno Rusiji. Napad Zapada na Rusiju je neminovan, ne samo zbog energoresursa kojima ona raspolaže, već još više iz razloga metafizičkih i eshatoloških, veli Kalajić. Napad će u prvoj fazi biti u formi specijalnog i proksi rata, najverovatnije na prostoru Ukrajine, ili u zoni srednjoazijskog geopolitičkog „mekog trbuha Rusije“, ili istovremeno. Potom će postajati endkampf, imati mnoge elemente Armagedona.

Srbi će svojim herojskim otporom zadržati Zver, atlantskog Levijatana, još deset godina u balkanskom lavirintu. Toliko vremena ima Rusija da se uspravi, zbaci lance, ubrzano konsoliduje državu, vojsku, privredu, kulturu, službe bezbednosti, da ukloni izdajničke zapadnjačke liberal-kapitalističke laž-elite, i spremi se za odlučujuću borbu.

Nisu Kalajića pokolebali pokušaji ismevanja, marginalizovanja i prećutkivanja. Nikada se nije vajkao što neprijatelj radi svoj posao; brinuo se jedino da li će Srbi i Rusi uraditi svoj. Razgovara (i objavljuje razgovore) sa Iljom Glazunovim, Igorom Šafarevičem, Valentinom Rasputinom, Aleksandrom Duginom, Nikitom Mihalkovim, Sergejem Baburinom, Natalijom Naročnickom, Jurijem Loščicem... Objašnjava zašto je perestrojka zapravo katastrojka, zašto je za Slovene i Evropu neophodan treći put i otvaranje civilizacijske alternative Zapadu. Završava ogledom „Sva Evropa je u Rusiji“.

(...)

Danas, kada je u Ukrajini rat Zapada protiv Rusije ušao u treću godinu, i kada se pred našim očima odvija sve ono o čemu je Kalajić pisao pre tačno trideset godina, ne može se biti iznenađen i otkrivati topla voda.

Odnos Dragoša Kalajića prema Rusiji i Slovenima i danas vodi u neka od čvornih pitanja naše epohe, tražeći dublje razumevanje. O svemu tome na velikoj tribini DRAGOŠ KALAJIĆ I RUSIJA govoriće ugledni gosti, uz ekskluzivna video-uključenja iz Rusije”, navode organozatori u pozivu za tribinu.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA