Najnovije

STRATFOR: Efikasnost sistema S-400 je diskutabilna ako se ne ispoštuju ovi uslovi

Eksperti američke kompanije Stratfor smatraju da je ruski sistem PVO S-400 neefikasan, ako nije deo objedinjenog sistema protivvazduhoplovne odbrane, kao i da je veoma loš u presretanju raketa koje koriste nisku trajektoriju svog leta.

S 400 (Foto: Jutjub)

Američka privatna analitička kompanija Stratfor  je objavila tekst na svom sajtu u kome smatra, da su ruski protivvazduhoplovni sistemi S-400 efikasni samo u slučaju da su ispunjeni određeni uslovi.

Prema izvorima koje je prikupio tim analitičara kompanije Stratfor, ruski PVO sistem ima sposobnost da se bori protiv ciljeva različite klase, a takođe poseduje i veliki radijus dejstva. Međutim, prema njihovom mišljenju, ovi sistemi mogu postati veoma ranjivi ako se upotrebljavaju izvan uvezanog sistema protivraketne odbrane (sistem PVO,  u kome su sve jedinice povezane jedna sa drugom, i u kome stalno razmenjuju informacije). Takođe, američka kompanija Stratfor ukazuje na veoma nisku efikasnost sistema S-400 kada su u pitanju rakete koje koriste nisku trajektoriju leta-prenosi TASS.

Međutim, kako se prenosi u tekstu, ovi raketni sistemi su mogu dobro pokazati kada je u pitanju borba protiv vazdušnih ciljeva većih dimenzija ali samo u slučaju da se nalaze u sistemu integrisane PVO. Kao primere zemalja, koje uspešno mogu da iskoriste prednosti sistema S-400, američki analitičari spominju Rusiju, Kinu, ali i Tursku, koja je nedavno potpisala ugovor za njihovu nabavku.

Turska je prva država koja se nalazi u okviru vojnog saveza NATO, koja je iz Rusije nabavila raketni sistem PVO S-400 „Trijumf“. Ovaj sistem je namenjen za borbu protiv širokog spektra vazdušnih objekata kao što su avioni, helikopteri, krstrareće i balističke rakete.

SAD su na sve načine pokušale da nateraju Tursku da odustane od nabavke raketnih sistema S-400. Vašington je nebrojeno puta upozorio Ankaru, da će u slučaju praktične realizacije ovog ugovora SAD biti primorane da Turskoj uvedu sankcije u različitim oblicima. Pored toga, SAD su jasno stavile do znanja da bi u slučaju nabavke sistema S-400 bio doveden u pitanje ugovor oko prodaje lovca pete generacije F-35, što je juče presekao predsednik SAD Donald Tramp koji je odlučio da se prekine dalja isporuka ovih aviona turskoj armiji.Turska je od SAD naručila 100 lovaca F-35, od kojih su dva isporučena.

F-35 je američki višenamenski lovački avion pete generacije. NJegova proizvodnja je počela 2006.godine, a eksploatacija u operativnim jedinicama ratnog vazduhoplovstva 2012.godine. Proizvodi se u tri varijante: standardna varijanta za ratno vazduhoplovstvo SAD, varijanta sa skraćenim ili vertikalnim poletanjem koja je razvijena za Korpus mornaričke pešadije, i palubna varijanta za jedinice ratne mornarice.

Zajedno sa SAD u projektu njegovog stvaranja je uzelo učešća osam zemalja:Australija, Velika Britanija, Danska, Italija, Kanada, Holandija, Norveška i Portugal. Pored njih, ove avione su nabavili Izrael i Japan.

Turska primila ruske sisteme S-400 i okreće ih protiv Amerike! A zašto pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA