Najnovije

JAPAN I SAD SVE NERVOZNIJI: Rusija i Kina upravo uvežbavaju svoje strateške raketonosce za zajednička dejstva! (VIDEO)

Rusija je počela da brodovima isporučuje Kini drugi pukovski zenitnih raketnih sistema S-400. Kao i u slučaju sa Turskom – nekoliko meseci pre ugovornog roka.

Kina, naoružanje stiglo (Foto: Jutjub)

Prvi brod sa S-400 krenuo je iz ruske baltičke luke Ust-Luga, a biće potrebna još dva. Oba će krenuti – jedan za drugim, sa minimalnom pauzom – već narednih dana.      

Kina je svoj prvi puk S-400 dobila u proleće prošle godine. Brod iz Ust-Luge krenuo je dan nakon što su ruski i kineski strateški avioni obavili prvo zajedničko patroliranje.

Moskva je u tu nebesku patrolu uključila dva svoja strateška bombardera Tu-95ms, a Peking – dva svoja „strateška“ «Hun-6k». Zajedno su leteli iznad akvatorija Japanskog i Istočnog Kineskog mora. Ne povređujući ničiji vazdušni prostor.

Vojni vrh Rusije je objavio da je to unapred planirani segment vojne saradnje dve zemlje i da nije uperen ni protiv koga.

Uprkos tome je Generalštab u Seulu optužio Rusiju da jedan njen Tu-95MS dva puta zalazio u južnokorejski vazdušni prostor.

Moskva je tu optužbu odbacila i saopštila da su južnokorejski lovci neprofesionalno „presecali kurs“ ruskih aviona i time ugrožavali njihovu bezbednost.

Rusi i Kinezi ne kriju da rade na podizanju nivoa saradnje i koordinacije dejstava svojih oružanih snaga i da žele da prošire mogućnosti „izvođenja zajedničkih dejstava“.

Moskva je posebno naglasila da je zajedničko patroliranje bilo „i u funkciji jačanja globalne strateške stabilnosti“.

Let `patroldžija` usmeravali su ruski i kineski `leteći radari`.

Nervozno je odreagovao i Japan, a sa komentarom su se oglasile i SAD.

Za sve tri zemlje je objedinjavanje vojnih potencijala Rusije i Kine – košmarni san.

Moskovski vojni ekspert Vasilij Kašin naglašava: „Rusija i Kina ne planiraju da zaključuju vojni pakt, ali karakter njihovih odnosa u celini odgovara onome što se obično događa među saveznicima. Zajedničko patroliranje moglo je da bude izviđačka misija, ali i uvežbavanje izvođenja mogućih raketnih udara“.

Nećete verovati koja zemlja ima najjače vazduhoplovstvo u regionu. Pročitajte OVDE koja.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA