Najnovije

VUČIĆ: Rezolucija 1244 omogućila pogrom i osudila Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je Rezolucija 1244 kompleksan dokument i da to nisu samo one dve rečenice koje se u Srbiji pominju jer nam idu u prilog, one u kojima se priznaje integritet naše zemlje.

Vučić (Foto: predsednik.rs)

- U članu 11 se radi o najsnažnijoj reafirmaciji sporazuma iz Rambujea, koji smo mi prethodno odbili, a koji govori o sprovođenju referenduma za konačni status KiM - ukazuje Vučić i dodaje da je i to deo rezolucije.

On je za TV Pink rekao da mora da se zna šta sve sadrži taj dokument, koji je omogućio pogrom 2004, pa i naredne procese, od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008, stava Međunarodnog suda pravde i strašnih grešaka koje smo napravili.

- U preambuli, na primer, piše i da će KIM biti predmet delovanja Haškog tribunala, to nikada narodu nismo rekli - istakao je Vučić i dodao da je na osnovu toga mnogo ljudi isporučeno Haškom tribunalu, ali je, ističe, ponosan što u tome nije učestvovao.

Ističe i da se u članu dva govori isključivo o nasilju i represiji snaga SRJ, a nigde o represiji ili zločinima OVK, što znači, kako objašnjava, da smo mi krivi za sukob na KIM.

- U tačkama 10 i 11 uspostavlja se međunarodno prisustvo Unmik administracije plus privremeni prištinski organi vlasti, čime se derogira prisustvo srpskih, ne samo policijskih i vojnih snaga već i civilnih, a na početku se kaže da moraju da se povuku sa KIM - ističe predsednik.

Vučić je rekao da je na te dve rečenice, koje nam idu u prilog, insistirala ruska strana kako ne bi moglo da se kaže da je srpska kapitulacija potpuna i prihvaćeno otcepljenje Kosova od Srbije, a suštinski je stavljeno mnogo elemenata koji će kasnije omogućiti Ahtisariju i drugima sa svojim planovima da izlaze i dovesti do pogroma 2004, a zatim do samoproklamovane nezavisnosti 2008.

- I u tim uslovima dobro se borimo i moramo da se držimo tih delova rezolucije o našem integritetu, ali niko od njih nije glup, oni su učestvovali u pripremi - dodao je predsednik.

On napominje da je ovo morao da kaže jer ne možemo zabijati glavu u pesak.

- Ne mogu da spavam zbog KiM, boriću se zajedno sa svima drugima, snažnije nego što sam se borio prethodno - poručio je Vučić.

Vučić otkazao sve predizborne mitinge SNS. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA