Najnovije

ZAPAD ĆE POLUDETI ZBOG OVOGA: Ruski sateliti bi uskoro mogli postati nevidljivi sa Zemlje

Ruska kosmiča agencija "Roskosmos" je saopštila da je pronašla nekonvencionalan način opremanja svojih satelita "stelt" tehnologijom, što će ih činiti teško uočljivim sa Zemlje.

Zemlja (Foto: Jutjub)

"Roskosmos" je izumio vrhunsku tehnologiju koja uključuje prekrivanje satelita jedinstvenim slojem mehurića vazduha koji raspršuje svetlost. Navodi se da metoda smanjuje vidljivost satelita 10 puta ili više, kada ga posmatraju radari sa Zemlje.

Agencija navodi da bi tehnologija, koja bi izgleda mogla imati dvostruku primenu, mogla biti korišćena za "skrivanje" satelita koji putuju na 10.000 do 20.000 km iznad površine Zemlje.

Rusija, prva zemlja koja je poslala satelit u orbitu, nedavno je predstavila i novu tehnologiju koja uključuje bespilotnu kosmičku letilicu. Takođe ovog meseca, "Roskosmos" je predstavio rešenje rastućeg problema, odnosno kosmičkog otpada - satelita koji se uništavaju na kraju svog životnog veka.

Nova vrsta satelita sadrži materijale koji se sublimiraju, što znači da prelaze direktno iz čvrstog u gasovitio stanje bez pretvaranja u tečnost.

Poljska predložila metod vojnog „obuzdavanja Rusije“ Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA