Najnovije

TOMO, DOKLE VIŠE? NOVI UDARAC NA DŽEP GRAĐANA: Bahati Nikolić tražio milionče za tendu da ga na Dedinju štiti od sunca

Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Rusijom i Kinom, ne samo što je zaposeo predsedničku rezidenciju u Užičkoj 23, već traži i da mu se postavi tenda kako bi u debelom ladu uživao na Dedinju, što će građane Srbije koštati 960.000 dinara sa PDV-om.

Tomislav Nikolić (Foto: Jutjub)

Tako stoji u planu javnih nabvki Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, pa će nakon renoviranja bazena, postavljanjem tende biti zaokruženo letnje ulepšavanje vile u kojoj porodica Nikolić boravi i nakon prestanka funkcije predsednika države. Zimsko je već urađeno 2017. godine kada mu je saniran krovni pokrivač, podkonstrukcija i unutrašnjost pomoćnog objekta u ovom kompleksu da ne bi došlo do prokišnjavanja, čime bi se narušio komoditet i zdravlje bivšeg predsednika.

Sve to plaća se iz budžeta Srbije iako Nikolić nije više na funkciji predsednika države, a osnov za ovakve njegove prohteve leži u promeni uredbu o nepokretnostima za reprezentativne potrebe, koju je Vlada zbog njega morala da izmeni novembra 2018. godine. Tom promenom, mu je dat legitimitet za dalji boravak u vili od 800 kvadrata u Užičkoj 23.

Postavljane konstrukcije za tende pokazuje da eks predsednik nema nameru da se iseli iz ovog rezidencionalnog objekta i da mu se stvaraju nove pogodnosti za uživanje. Te pogodnosti ovog puta građane Srbije koštaće 800.000 dinara bez PDV odnosno 960.000 dinara sa ovim porezom. Iznos možda nije veliki, ali je velika bruka da bivši predsednik i dalje koristi privilegije besplatnog stanovanja, iako poseduje luksuzni stan od 158 kvadrata na Novom Beogradu, koji je platio čak 590.000 evra.

Izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da je ideja o ugradnji tende potekla od samog Nikolića, koji je stavio primedbu na neadekvatnu uređenost kompleksa tokom letnjih meseci.

“Bivši presednik je bio nezadovoljan uslovima boravka u dvorištu u letnjem periodu jer nije bilo adekvatne zaštite od sunca. Nadležne službe, koje se bave ovim poslovima, su zbog toga uvrstile u plan javnih nabavki i ovaj objekat. Naime, pored ove vile, u još nekim rezidencijalnim objektoma je predviđeno da se izvedu radovi na izradi konstrukcije za tende i njihovo postavljanje. Ipak, malo je neprimereno da se iziskuju tako luksuzni prohtevi od čoveka za koga se ne zna po kom osnovu boravi u predsedničkoj vili. Ne treba zaboraviti da su se u kompleksu u kome on boravi sa porodicom renovirani spoljni i unutrašnji bazeni, a stavljanjem tende napraviće se debela hladovina za uživanje u letnjem periodu. Reč je o konstrukciji koja mora da ima specifične karakteristike izdržljivosti da se ne bi ugrozila i bezbednost stanara u Užičkoj 23. Dakle, pravi se pravi mali raj za Nikoliće na kojim bi im pozavideli i predsednici mnogo bogatijih država, čije rezidencije nemaju ovakav luksuz”, navodi sagovornik.

On dodaje da pored troškova uređenja vile u Užičkoj 23, građani plaćaju i održavanje objekta.

“Besplatan život na Dedinju mu se osladio i nema nameru da ga se odrekne. Država za renoviranje vile nakon isteka Nikolićeve funkcije izdvojila je blizu 10 miliona dinara. Ti troškovi su zanemarljivi u odnosu na one koji su potrebni za funkcionisanje i održavanje vile od 800 kvadrata. Računica pokazuje da građani Srbije mesečno izdvoje za Nikoliće između 4000 i 5000 evra na ime potrošene električne i toplotne energije, obezbeđenja objekta, telefona, osoblja koje je angažovano da im pomaže i za još mnogo drugih blagodeti koje stanovanje u predsedničkoj rezidenciji ima.Drugim rečima, Nikolići bez bilo ikakvog logičnog objašnjena ali i pravnog osnova, žive na grbači siromašnih građana Srbije”, objašnjava izvor.

Za Dragana Dobrašinovića iz Koalicije za nadzor javnih finansija, Vlada je kriva za to jer je legalizovala nelegalni boravak Nikolića u predsedničkoj vili.

“Kad se čovek dokopa luksuza, onda se teško odvaja od njega, a posebno kad cenu plaćaju drugi. Nikolić je čak i teret plaćanja struje, vode i grejanja prebacio na narod. Gde je kraj tom ludilu? To je bruka i sramota i njega i onih koji su mu to omogućili”, kaže Dobrašinović.

Nema odgovora

Tomislav Nikolić se nije javljao na telefon da bjasni da li je po njegovom zahtevu tražena ugradnja tendi u vili ili je to urađeno po proceni nadležnih službi. Zatražen je i odgovor iz Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, koja je uvrstila ovu javnu nabavku u plan za 2019. godinu, ali on nije stigao.

Brojke

960.000 dinara košta tenda sa PDV
800 kvadrata ima vila
4.000 do 5.000 evra košta mesečno održavanje vile
14 meseci po isteku mandata Nikolić je bez zakonskog osnova boravio u vili

Pročitajte OVDE koliko će građane Srbije koštati auto-put od Novog Beograda do Surčina.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube