Najnovije

NIKO NEĆE SA TAČIJEM I VESELJIJEM: Članice "ratne koalicije" našle nove partnere pred izbore na KiM!

Vanredni izbori na Kosovu i Metohiji biće držani 6. oktobra, što je zvanično potvrdio predsednik Hašim Tači, koji je zadužen za njihovo raspisivanje.

Tači i Veselji (Foto: Jutjub)

Iako je u kosovskoj Centralnoj izbornoj Komisiji (CIK) rečeno da izborna kampanja zvanično počinje 25. septembra, realnost je drugačija, jer je ona već u toku, napravljeni su i prvi predizborni savezi, a znaju se i neki od kandidata za premijera.

Tako su se sastali stari i novi partneri, na pomolu su i neke opozicione kolicije i saradnje, ali ono što se još ne zna jeste da li će Tačijeva stranka Demokratska partija Kosova (DPK), na čijem je čelu Kadri Veselji, imati sa kim da dogovori saradnju, i onu pre, a tek onu posle izbora.

I kosovski mediji pišu da je DPK, trenutno, najmanje poželjan partner za dogovaranje, o čemu svedoči i to što su pojedine partije koje su bile deo doskorašnje vladajuće većine na KiM već napravile dogovore sa nekim drugim igračima, a nijedan od njih nije Tačijeva stranka.

To, naravno, ne mora da znači da se stvari neće promeniti u perspektivi, ali kako sada stvari stoje, DPK će samostalno na izbore jer joj, kako pišu prištinski mediji, nisu previše naklonjene ni stranke pozicije, ni opozicije.

Tome u prilog govori i činjenica da su pojedine partije, koje su u ovom, poslednjem mandatu već bile deo takozvane PAN ili "ratne koalicije", već našle druge partnere sa kojima će na birališta.

Ilustracije radi, koaliciju su pre nepunih desetak dana napravili aktuelni gradonačelnik Prištine i lider Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti i Ramuš Haradinaj, čija je Alijansa za budućnost Kosova (ABK) bila deo vlasti.

Druga koalicija formirana je nekoliko dana kasnije, a nju čine Socijaldemokratska inicijativa (NISMA) Fatmira LJimaja i Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, koje su takođe u poslednjem sazivu bile deo vladajuće većine.

Treća, potencijalna koalicija o kojoj se još pregovara je ona između najveće opozicione stranke DSK na čijem čelu je Isa Mustafa i Pokreta "Samoopredeljenje", koje nisu bile deo vlasti.

Praktično, nijedan od svih ovih stranaka koje su deo kosovskog parlamenta nisu, bar do sada, uopšte u svoje kalkulacije pred izbore uzele Tačijevu DPK.

Kandidati za premijera

Dok se čeka dalji razvoj događaja, neke stranke su izabrale i svoje kandidate za premijera, pa će tako jedan od njih biti Ramuš Haradinaj, a drugi Vjosa Osmani iz najveće opozicione stranke DSK, na čijem je čelu bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

Takođe, kandidature za predsednika kosovske vlade najavili su Kadri Veselji (DPK), Fatmir LJimaj (NISMA) i Aljbin Kurti (Samoopredeljenje).

Kampanja u punom jeku

Iako zvanično još nije počela, i iako su izbori raspisani tek juče, kampanja na KiM traje mesecima unazad. Razlog tome je najpre taj što je koalicija na vlasti izgubila većinu u parlamentu još prošle godine izlaskom Srpske liste iz vlasti.

Drugi razlog, koji je skoriji, je Haradinajeva ostavka, koju je podneo zbog toga što je pozvan u Hag. Dok se to nije desilo, on je svojim potezima, pre svega onom o uvođenju 100 odsto uvećanih taksi na robu iz centralne Srbije "bildovao" svoj rejting, kao i time što je nepokolebljivo insistirao da jedino što Srbija može da uradi jeste da prizna kosovsku nezavisnost.

Izbornu kampanju je nastavio u tom tonu, pa je Haradinaj sve ono što je radio i na čemu je insistirao, pre svega kada je reč o taksama, pretočio i u predizborni spot "Taksama od 100 odsto do priznanja“, u kome govori i o tome da nema podele Kosova i Metohije, za šta se takođe zalagao tokom čitavog mandata.

Dok je on to radio, Kadi Veselji i njegova stranka su takođe imale svoje populističke ideje, naravno na račun Srba. Jedna od njih je da se osnuje sud za zločine koje su počinili baš Srbi, zatim da se osnuje muzej holokausta koji će se baviti zločinima Srba, a zatim i da se usvoji deklaracija po kojoj su Srbi genocidan narod.

Ramuš Haradinaj podeno je ostavku sredinom prošlog meseza zbog toga što je pozvan u Hag u svojstvu osumnjičenog. Nakon toga, iako je inicijalno Tači pozivao da se postigne dogovor o novom mandataru, nijedna stranka u kosovskom parlamentu to nije želela. i gotovo su sve bile za raspisivanje izbora.

Kosovski parlament je raspušten prošle nedelje.

Pročitajte OVDE zašto će Kfor narednih dana održati vojne vežbe na KiM.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA