Najnovije

ZAPADNE SILE NE PRESTAJU SA UCENAMA: Ako Srbi uđu u Putinovu uniju, nema ništa od EU!

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske unije na čelu sa Rusijom, koji će biti potpisan 25. oktobra, mogao bi značajno da uspori ili da čak u potpunosti prekine proces pridruživanja EU.

Patrijarih Irinej i Vladimir Putin u hramu Svetog Save (Foto: Jutjub)

Američki novinari navode da je Srbija jedina balkanska saveznica Rusije i da sa takvom spoljnom politikom nikada ne može postati članica Evropske unije.

“Da bi se pridružile EU, zemlje - kandidati moraju uskladiti svoju politiku sa tim blokom. To uključuje i uvođenje trgovinskih sankcija protiv Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini”, naglašava agencija AP.

Komentarišući ove navode, diplomata Zoran Milivojević kaže da nije nimalo iznenađen novim pritiskom Zapada.

“Odavno traje pritisak na Srbiju da promeni spoljnu politiku i redukuje odnose sa Rusijom, a sve pod firmom usklađivanja spoljne politike sa EU. Pitanje pristupanja Srbije članstvu u EU na dugom je štapu i uopšte nije tema koja nam neposredno predstoji. Srbija ima obavezu da politiku uskladi sa EU do momenta pristupanja, ali pošto je taj momenat još veoma daleko, nemamo razlog da kvarimo odnose sa Rusijom i dovodimo u pitanje nacionalne interese i spoljnopolitičku strategiju - podvlači Milivojević.

“Strateško opredeljenje Srbije je članstvo u EU, ali na prvom mestu je postizanje standarda koje propisuje upravo ta EU, a kojem težimo zbog građana. Dok ne postanemo članica EU, imamo pravo da vodimo spoljnu politiku kakvu želimo”, rekao je poslanik SNS Veroljub Arsić.

Inače, dogovor o trgovinskom sporazumu između Srbije i Evroazijske unije potvrdili su pre dva dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko. Ruski zvaničnik je tom prilikom rekao da potpisivanje sporazuma omogućuje Srbiji pristup tržištu od 180 miliona ljudi, jer su u ovoj uniji, osim Rusije, još i Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan.

Vučić je, s druge strane, istakao da će pristupanje Srbije ovoj uniji dati novi kvalitet budućoj saradnji s ovim zemljama.

Pročitajte OVDE zašto je Poljska odbila da pozove Rusiju i Srbiju na godišnjicu početka Drugog svetskog rata.

Izvor: Informer
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA